Felfüggeszti termelését a Sharp két legnagyobb LCD gyára

1. Oldal

A Japánt ért természeti katasztrófa következménye, hogy egy az LCD panelgyártás során használt segédanyag hiánya miatt a Sharp kénytelen májusig leállítani LCD TV paneleket gyártó üzemeit, de a kieső termelés pótolására elegendőek a készletek.
Sharp_logo.jpgA Sharp Corp. a folyadékkristályos képernyők legnagyobb japán gyártója e hónapban leállította a termelést legjelentősebb LCD TV panelgyártó üzemeiben, és legkorábban május 6-án indítja azt újra.

A leállás oka, hogy nincs elég az LCD panelek gyártása során a kémiai gőzkiválasztásos kamrák tisztításához használatos Nitrogén-trifluorid (NF3) gáz. Ebből a gázból már a Japánt ért természeti katasztrófát megelőzően is ellátási hiányok voltak, amit tovább súlyosbított, hogy Shibukawa városát ahol a világ NF3 termelésnek 30 százalékát adó üzem működik súlyosan érintette a földrengés és az azt követő áramkimaradás.

A Sharp a szűkösen rendelkezésre álló anyagokat – beleértve az említett gázt is – most elsősorban azokban az üzemeiben használja fel, amelyek kisméretű LCD-ket állítanak elő, mert ezek iránt erősebb kereslet mutatkozik. Mindez nem meglepő, miután a földrengés miatt a Hitachi, a Panasonic és a Toshiba is kisebb méretű LCD paneleket gyártó üzemeit kényszerült leállítani. A Sharp ugyanakkor körülbelül egy hónapra elegendő TV készlettel rendelkezik, bár azt nem tudni, hogy milyen készletei vannak LCD TV panelekből.

A termelés leállítása a Sharp legkorszerűbb, havi 72.000 panel kapacitású 10. generációs Sakai (Osaka), és a havi 100.000 panelt előállítani képes 8. generációs Kameyama LCD üzemeit érinti. Egyes becslések szerint a termelés leállítása 50 milliárd jen (kb. 110 milliárd Ft) bevételkiesést és 15 milliárd jen (kb. 33 milliárd Ft) üzemi veszteséget okoz majd a cégnek.

Kapcsolódó linkek:

A földrengés hatása a szórakoztatóelektronikai iparra
Sharp: már októberben termel a 10. generációs LCD panelgyár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .