Feltörték volna az Ultra HD Blu-ray lemezek titkosítását?

1. Oldal

Privát orosz torrent felületeken megjelent az első Ultra HD Blu-ray kalózmásolat, ami arra utalhat, hogy esetleg feltörték a hollywoodi stúdiók és neves technológiai cégek által közösen kifejlesztett AACS 2.0 lemeztitkosítást.


A TorrentFreak híre szerint, az „UltraHDclub” és „IPT” nevű orosz privát torrent tracker oldalakon megjelent az első Ultra HD Blu-Ray lemezzel teljes egészében megegyező feltört másolat. Néhány meghekkelt HDMI kimeneten át rögzített 4K kalózmásolatok már korábban is megjelentek az illegális tartalmakat elérhetővé tevő weboldalakon, de ez nem ezek közé tartozik, mert rajta van a teljes lemezkönyvtár struktúra.

Feltört Ultra HD Blu-ray The Smurfs2.jpg
A kérdéses torrent a Hupikék törpikék 2. (The Smurfs 2) másolata, melyről az „UltraHDclub” büszkén hirdeti, hogy „Az első Ultra HD Blu-ray Disc a NET-en”. A hivatkozott cikk szerint a TorrentFreak szakértő forrása a teljes fájl áttekintése után úgy gondolja, hogy a megjelent torrent valóban egy Ultra HD Blu-ray Disc másolat, de az még nem világos, hogy a jelenlegi legkorszerűbb lemezformátum védelmét szolgáló AACS 2.0 titkosítást valóban feltörték-e. Ha viszont igen, akkor az nagyon rossz hír titkosítás licencét kezelő szervezetnek és fejlesztőinek.

2006-ban született megegyezés a Blu-ray és az akkor még létező HD-DVD lemezeken használt AACS tartalomvédelmi technológiáról, amit a Disney, az Intel, a Microsoft, a Panasonic, a Warner Bros. és a Sony alkotta konzorcium fejlesztette ki. Ezt nem egészen egy éven belül feltörték, majd ugyanerre a sorsra jutott az utólag bevezetett BD+ védelmi réteg is. Az Ultra HD Blu-ray indulásakor viszont egy erősebb AACS 2.0 verziót kezdtek el alkalmazni annak reményében, hogy ez tartósabb védelmet nyújt.

Nincs tehát még egyértelmű bizonyíték az AACS 2.0 feltörésére, és a lemezmásolat máshonnan is származhat. Például a Netflix Az élet narancssárga oldala (Orange is the New Black) című sorozatának legutóbbi évadát nemrégiben egy hangstúdióból lopták el, majd szivárogtatták ki a torrent hálózaton.

Az első 53,3 GB méretű kalózmásolatot feltöltő csoport azt állítja, hogy hamarosan további Ultra HD Blu-ray másolatok is lesznek.

A filmstúdiók és jogtulajdonosok mindent megtesznek a 4K Ultra HD és HDR filmek biztonságáért. Az Ultra HD Blu-ray lejátszók HDCP 2.2 elnevezéssel kódolt formában továbbítják a HDMI jeleket, amit csak akkor képes egy AV vevőerősítő továbbítani illetve egy képmegjelenítő eszköz felhasználni, ha az eszközök megbizonyosodnak egymás legitimitásáról. Az Amazon és a Netflix szintén mindent igyekeznek megtenni 4K Ultra HD/HDR tartalmaik biztonságáért, de már azok feltörésére is vannak kísérletek.

Kapcsolódó linkek:

Kalózok már az Amazon és a Netflix 4K tartalmakat is feltörik
Feltörték a HDCP másolásvédelmet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .