Formálódó szabvány 3D aktív képzáró szemüvegre

1. Oldal

A Panasonic és az XPAND 3D közösen munkálkodik az „M-3DI” szabványon, amit 3D TV-k, monitorok, vetítők, sőt 3D mozik 3D aktív képzáró szemüveginél alkalmaznának egységesen.
Panasonic_XPAND_3D_200px.jpg
A 3D TV-k vártnál szerényebb piaci sikerében közrejátszik, hogy a különböző gyártók aktív képzáró 3D szemüvegei nem kompatibilisek egymással, vagyis adott szemüveggel csak adott gyártó 3D TV készüléke nézhető. Az iparág egy ideje felismerte már, hogy elérkezett az idő egy egységes 3D szemüvegszabvány létrehozásához, és a Panasonic valamint az XPAND 3D lépett is az ügyben.

A két cég múlt heti bejelentése szerint megformálták a 3D aktív képzáró szemüvegek „M-3DI” elnevezésű szabványát, amelynek támogatására megnyertek más 3D televízió, projektor és mozi technológiát kínáló cégeket is. Ezek a következők: Changhong Electric Co., Ltd., FUNAI Electric Co., Ltd., Hisense Electric Co., Ltd., Hitachi Consumer Electronics Co., Ltd., Mitsubishi Electric Corporation, Seiko Epson Corporation, SIM2 Multimedia S.p.A, ViewSonic Corporation .

Már ebben a hónapban hozzáférhető lesz az „M-3DI” technológia licence, ami tulajdonképpen egy a 3D aktív képzáró szemüvegek és a 3D TV-k, vetítők, számítógépek és az XPAND kompatibilis 3D mozi-rendszerek közötti kommunikációs protokoll. Jelenleg a szabvány csak infravörös jelekkel szinkronizált 3D képmegjelenítőkre és szemüvegekre vonatkozik, de a „következő lépésben” megfontolásra kerül egy rádiókommunikációs rendszer is.

A kezdeményezés mögött álló cégek bíznak benne, hogy az iparági szabvány létrehozása megszünteti a jelenlegi zavaros helyzetet, a cégek termékeik innovációjára koncentrálhatnak, és a határozatlan fogyasztókra is ösztönzőleg hathat, ha tudják, hogy egy 3D TV vagy 3D projektor megvásárlásakor kapott szemüveg együttműködik más készülékekkel is.

A Panasonic és az XPAND 3D egységes szabvány leterjesztésére vonatkozó nemes szándéka ugyanakkor csak akkor lehet igazán hasznos, ha mindenki csatlakozik hozzá. Eddig azonban a gyártók közül sem a Samsung, sem az LG, sem a Sony nem mutat érdeklődést egy univerzális szabvány iránt, az „M-3DI” kezdeményezéshez való csatlakozásukról nem is beszélve. A Samsung most kezdte el alkalmazni saját Bluetooth technológiájú 3D szemüvegeit, az LG új típusú polarizált 3D LCD TV technológiájához pedig passzív szemüveget használ. Amúgy a hónap elején a Consumer Electronics Association (CEA) amerikai kereskedelmi szervezet felkérte az érdekelteket, hogy terjesszenek elő javaslatokat egy lehetséges 3D aktív képzáró szemüveg szabványosítására, amelyet, ha véglegesítik akár el is térhet az „M-3DI”-től.

Kapcsolódó linkek:

Várat magára a 3DTV piaci áttörése
Új típusú polarizált 3D LCD TV technológia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .