Új típusú polarizált 3D LCD TV technológia

1. Oldal

Az LG Display által bemutatott új, FPR 3D LCD képernyő állítólag teljes HD felbontású, fényes és villódzástól illetve a bal-, és a jobbszem által látottak közötti átlátástól mentes 3D képet biztosít, ami egyszerű passzív szemüveggel nézhető.
A héten Pekingben megtartott nyitóeseményen az LG Display által bemutatott új típusú polarizált 3D LCD TV technológia „FPR” (Film-Type Patterned Retarder) elnevezése a képernyőben alkalmazott úgynevezett „filmtípusú mintázott gátra” utal. Fejlesztői szerint az új generációs 3D LCD képernyő teljes HD felbontású és elegendően fényes 3D képet nyújt, miközben az aktív képzáró szemüveges 3D technológiára jellemző villódzást valamint bal-, illetve a jobbszemek által látottak közötti átlátást szinte teljesen kiküszöböli.

LG_FPR_3D.jpg
Az LG Display már el is készített egy 213 centis (84 inch) képátlójú prototípus FPR 3D LCD képernyőt, ami teljes 1920×1080 pixel HD felbontású 3D képet állít elő, és várhatóan a jövő havi CES 2011 kiállításon a nagyközönség is láthatja majd. A koreai gyártó állítása szerint az elért technikai előrelépés részben a 3D LCD panelben az üveghordozó helyett használt vékony filmnek köszönhető, ami nem elhanyagolható előnyként a gyártást is olcsóbbá teszi. Mivel a képernyőhöz használatos polarizált 3D szemüvegek nem igényelnek tápellátást (telepet vagy töltést), ezért általában olcsóbbak, könnyebbek és kényelmesebben viselhetőek, mint aktív képzáras társaik.

A pekingi nyitóeseményen számos szakértő felszólaló ecsetelte az FPR 3D technológia fölényét az aktív 3D képzáras technológiával szemben. A Kínai TV és Elektroakusztikai Kutatóintézet laboratóriumának jelentése szerint a villódzás mértékét jelző úgynevezett „Flicker Index” mintegy 0,8-es értéke az FPR 3D LCD esetében lényegesen alacsonyabb, mint a képeket szekvenciálisan megjelenítő jelenlegi 3D tévéképernyők 600-at is meghaladó értéke. A Pekingi Szemészeti Kutatóintézet 38 felnőtt körében végzett összehasonlító vizsgálatának eredményeiből pedig az derül ki, hogy az FPR 3D LCD-k képe kevésbé fárasztja a szemet, mint az aktív képzáras 3D szemüveggel nézett készülékeké.

Az LG új polarizált 3D képernyő technológiája jelentős támogatást kap más TV gyártóktól és fontos kínai kereskedelmi forgalmazóktól. A pekingi eseményen a koreai konglomerátum megállapodást jelentett be az FPR 3D LCD technológia közös támogatásáról. A megállapodás részese a Toshiba, a Vizio, a Philips és hat kínai LCD TV gyártó (Haier, Konka, Skyworth, Changhong, Hisense, TCL).

A eseményen az LG Display vezérigazgatója Young-Soo Kwon kifejtette, hogy a vállalat 70%-ban szeretne részesedni a világ 3D LCD TV piacából a következő évben, amit az FPR technológia erősségeire alapoznak. Azt is elmondta, hogy az FPR 3D LCD technológiát kínáló LG HDTV képernyők már gyártásban vannak, és először a kínai piacon jelennek meg vele, majd ezt követően jövő februárjában az Egyesült Államokban, aztán április-május során Európa szerte.

Kapcsolódó link:

Sony: jobb képernyők új folyadékkristály rendező technikával
Jobb 3D képet nyújtanak a plazma TV-k, mint az LCD-k
Jönnek a RealD passzív szemüveggel nézhető Full HD 3D TV-k

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .