Genelec hangsugárzók: stúdióból a házi-moziba

„A lehallgató monitor hangsugárzó az igazságot kell, hogy mutassa a megszólaló műsorról. Nem adhat hozzá semmit, de nem is vehet el vagy takarhat el semmit, amit a hanganyag tartalmaz. A lehallgató rendszernek semlegesnek kell lennie a hang reprodukálásakor, és a hallgatási környezet hatását is minimalizálnia kell.”


Ez a Genelec mérnök-tulajdonosától származó idézet világítja meg legjobban a gyártó kutatásainak legfontosabb célját, melyek a stúdiók világában igen elfogadott hangsugárzókban öltenek testet. Tény, ezek a hangsugárzók valójában műszerek, melyeket a hangmérnökök arra használnak, hogy egyrészt minél precízebben meghallják a hangfelvételek legapróbb részleteit, legyenek azok az összetett hang egyes elemeinek arányai vagy apró hibák, pontatlanságok, másrészt hogy a lehető legtökéletesebb hangteret hozzák létre, melyben a hangforrások térbeli leképzésének elhelyezkedése világosan érzékelhető és reprodukálható.

Talán az átlagos otthoni zenehallgatók számára éppen ezért e hangsugárzók túlságosan „analitikusan”, esetleg „brutálisan, nyersen” szólnak, és akadhatnak olyanok is, akik hosszú távon fárasztónak találják a Genelec hangsugárzókon megszólaltatott zenét, mert bizony ezek nem rejtik el a hangrendszer többi elemének vagy a hangfelvételek amúgy más hangsugárzóval nem érzékelhető tökéletlenségeit. De éppen fenti tulajdonságai miatt ideálisak ezek a hangsugárzók körülölelő (Surround) hangterek előállítására, vagyis házi-mozi hangrendszerek számára.

A házi-mozi hangrendszereket építők is előszeretettel hasznának Genelec stúdió monitor hangsugárzókat, melyek egy részét – erre utal a típusjelzésben a HT – az ilyen alkalmazások igényeihez igazodva módosították a stúdióban használatos változatokhoz képest (HT205, HT206, HT208B, HT210B, AIW26, S30D, 1037C, 1038B, 1038BC).
aktiv-passziv-hangsugarzo.JPG
A Genelec hangsugárzók legfontosabb jellegzetessége, hogy aktív konstrukciójúak. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos hangsugárzókban használatos passzív keresztváltó áramkör (ez választja szét a teljesítményerősítő által előállított jelet a különböző frekvenciatartományokat keltő hangszórók számára) helyett a Genelec hangsugárzókba minden hangsugárzóhoz egy-egy külön erősítőt építenek, melyeket egy megfelelően tervezett aktív elektronikájú keresztváltó áramkör lát el frekvenciasávokban szétválasztott jelekkel. Ebben a konstrukcióban tehát minden egyes hangszóróhoz, egy annak terheléséhez optimálisan illeszkedő, annak frekvenciasávját erősítő teljesítményfokozat tartozik, melyeket közvetlenül csatlakoztatnak egymáshoz. Ez a koncepció nagyban csökkenti a torzításokat, növeli az előállítható hangnyomásszintet (a hangerőt), javítja a dinamikatartalékot és a frekvencia linearitást. Ráadásul a konstrukció lehetővé teszi a gyártó számára, hogy megfelelő áramkörök alkalmazásával megvédjék a hangsugárzót „túlhajtás” ellen, s ezzel növeli annak megbízhatóságát is. A Genelec aktív hangsugárzók elektronikájának része a helyiségnek és az elhelyezésnek megfelelő tonális karakterisztika beállítását lehetővé tevő úgynevezett Room Response Controlls kapcsolók is.

A legújabb 8000-es sorozatú Genelec hangsugárzókban több mint 25 év tapasztalatai összegződnek és az alábbi műszaki fejlesztésekben öltenek testet.

MDE minimális diffrakciójú ház

sorozat.JPG

A 8000-es sorozatú hangsugárzók leglátványosabb újdonsága az enyhén gömbölyödő, lekerekített élű ház, melynek célja a frekvencia- és teljesítményviselkedés javítása. Valóban felülmúlhatatlanul egyenes frekvenciamenetüket ezek a hangsugárzók részben a minimális diffrakciónak köszönhetik. A diffrakció a hangsugárzó előlapjának élein fellépő akusztikai diszkontinuitás, vagyis nem kívánt másodlagos sugárzás, mely hozzáadódva a hangszóróból 8000_frekvenciamenet.gifkilépő eredeti hanghoz torzítják a frekvenciamenetet. A ház emellett akusztikailag optimális környezetet biztosít a beépített hangszóróknak, szerepet játszik a magas és mélynyomók keresztváltás környéki irányítottságának illeszkedésében és merevebb is, mint egy síklapokkal határolt doboz.

Optimalizált fröccsöntött alumínium házszerkezet


8040Acutout_200px.JPGA nemzetközileg elismert finn ipari formatervező Harri Koskinen közreműködésével a Genelec egy nagyon merev és szilárd, ugyanakkor könnyű fröccsöntött alumínium házat fejlesztett ki. A ház alakját elsősorban az határozta meg, hogy optimális legyen a hangminőséget javító MDE és DCW (lásd alább) technológiák számára. A ház falának görbületét egyrészt a legkedvezőbb szilárdság/súly arány elérésének megfelelően alakították ki, másrészt a falrezonanciák minimalizálása érdekében az optimális csillapításra is ügyeltek. Mivel 8000-es sorozatú Genelec hangsugárzók házának falvastagsága mindössze 4 mm, az ugyanilyen méretű, de vastagabb MDF-ből készült házakhoz képest sokkal nagyobb azok belső térfogata, ami javítja a mély-hang előállítás hatásfokát. Az alumínium ház egyben a belé épített erősítők hűtéséről és a kiváló zavarvédelemről (EM) is gondoskodik. A hivalkodónak egyáltalán nem mondható, de rendkívül tartós középszürke színű felület és az akusztikailag optimalizált fém hangszórórács a stúdiókban – főleg az ide-oda hordozás során fellépő – előforduló intenzív igénybevétel károsító hatásai ellen védik a monitort.

Továbbfejlesztett DCW irányítottságot kontrolláló hullámterelő

PD8040A18_dcw.JPGA DCW funkciója az, hogy a hangsugárzó főirányába (Ezt az előlapra merőleges irányt nevezik axis-nak.) eső széles, de behatárolt lehallgatási ablakban minél kiegyenlítettebb legyen a frekvenciamenet, ugyanakkor az axis-on kívül eső hangok energiájának csökkentésével minimalizálja a környező felületekről érkező, nem kívánt korai visszaverődések káros, a hang elszíneződését okozó hatását.

A sok más gyártó által ma már másolt, de először a Genelec monitorokon alkalmazott forradalmi DCW-t tovább javították, hogy a hangsugárzók irányítottsága még pontosabban kézben tartható legyen. Ez a két-utas monitoroknál a nagyfrekvenciás sugárzó körül kialakított, a ház méretéhez igazodóan maximalizált méretű, speciálisan és nagyon finoman formázott felületű bemélyedés meghökkentően egyenletes frekvenciamenetet biztosít, mind axis-ban, mind azon kívül.

Axis-on kívül a frekvenciától függően egyenletesen csökken a lesugárzott hangenergia
Axis-on kívül a frekvenciától függően egyenletesen csökken a lesugárzott hangenergia

 

Nagy teljesítményű reflexnyílás

reflex-nyilas-foto.JPGA mély hangtartomány kiterjesztése és a hangnyomásszint (SPL) emelése érdekében a Genelec egy szellemes, áramlásilag optimalizált reflexnyílást fejlesztett ki. A házban kanyargó reflexcső a benne áramló levegő sebességének csökkentése érdekében nagy átmérőjű, ugyanakkor a levegő tömegének maximalizálása okán a lehető leghosszabb.

reflex-nyilas.JPGA cső hajlatait úgy tervezték, hogy minimális legyen az általa okozott hallható zaj, kompresszió vagy torzítás. A légáramlás ilyetén optimalizálásával tiszta, mély basszusok állíthatóak elő. A reflexcső házon belüli végének kialakítása és szélesen kitáguló kilépő szájnyílása a légáram sebességének és turbulenciájának csökkentésével minimalizálja a köhögésszerű zajokat, a nemlineáris torzítást, és kiváló mély-hang artikulációt biztosít. A konstrukció eredményességét jelzi, hogy a legkisebb, 13 centis mély-hangszórójú 8030A2189 alsó törésponti frekvenciája (-3dB) is 55 Hz.


Új, alacsony-torzítású hangszórók kifinomult keresztváltó-szűrő technikával

Az új technológiájú dinamikus hangszórók tervezésének minden részlete a minimális torzítást, az egyenletes frekvenciamenetet és a megbízhatóságot szolgálja. Az egyes hangszórókhoz illeszkedő, gondosan tervezett keresztváltó szűrők gyors és sima átviteli átmenetet biztosítanak. Az MDE házzal együtt ezek a fejlesztések a teljes hangtartományban jobb hangfelbontást és kevésbé fárasztó hallgatást eredményeznek.

Rugalmas felszerelhetőség
falitarto.JPG

A hangsugárzók optimálisan helyezhetőek el a különböző felszerelési lehetőségek révén. Találunk a hangsugárzók házának hátán szabványos (Omnimount) felfogatási pontokat, melyekhez mennyezeti és fali tartó illetve állvány csatlakoztatható. A legkisebb modell alján 3/8”-os (mikrofon állványhoz való), a nagyobbakon M10-es menetes aljzat található.Iso-Pod rezgésgátló talp

iso-pod.JPG Minden Genelec 8000-es sorozatú hangsugárzóhoz jár egy Iso-Pod (Isolation Positioner/Decoupler) – a tervezői által csak „békának” nevezett – talp. Ez a gumiszerű anyagból készült négy bütyök képes polcon vagy más vízszintes síkfelületen megállítani a domborodó felületekkel határolt hangsugárzót, sőt a ház görbülete mentén +/-15 fokban előre/hátra döntve annak akusztikai tengelye (axis) a lehető legjobb megszólalás érdekében a hallgatási pontra irányítható. A rezgéscsillapítás csökkenti a középhangok elszíneződését, melyet a tartófelület nem kívánt vibrációja okozhat.

A Genelec fent részletezett műszaki megoldásait a márka házi-mozi célú G szériájú hangsugárzóiban is alkalmazza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .