Google TV: vannak még kérdőjelek

1. Oldal

Egy hete ért véget az a fejlesztői konferencia, amelyen hivatalosan is bemutatkozott a televíziós műsorsugárzás és a világháló kínálta tartalmakat együtt kezelő Google TV, de sok kérdés vár még válaszra a platform jövője kapcsán.
Google_TV3.jpgA híreszteléseknek megfelelően a múlt heti Google I/O konferencián hivatalosan is lehullott a lepel a Google TV-ről, amely megváltoztathatja a mai televíziózást. Az Android operációs rendszerre épülő, a Flash Player 10.1 verziójával felvértezett Chrome böngészőt kínáló platformon a szlogen szerint „a TV találkozik a webbel, a web találkozik a TV-vel”, vagyis a tradicionális tévézésbe bevonul az internet funkcionalitása és a webes alkalmazások.

A projekt támogatók között ott a Sony (a platformot futtató BRAVAI TV-ket, Blu-ray lejátszókat gyárt majd), a Logitech (Harmony technológiájával Android vagy iPhone készülékeket távirányítóként használva a teljes AV rendszert vezérlő „companion box”-ot gyárt majd), az Intel (Atom CE4100 chipje használatos a hardverekben), a Dish Network (műholdas műsorsugárzó az USA-ban, vevőkészülékeit a platform már képes kontrollálni) és a Best Buy (a kiskereskedelmi forgalmazásban lesz partner az USA-ban).

A Google TV platform TV-kbe, Blu-ray lejátszókba, set-top box-okba és más hálózatra csatlakozó készülékekbe épülhet be szinte bármely weboldal böngészését és webes videók lejátszását valamint telefonhardvert nem igénylő Android alkalmazások futtatását téve lehetővé. Digitális kábel- vagy műholdvevőre általában továbbra is szükség van. Mindegyik Google TV készülék rendelkezik valamiféle QWERTY billentyűzettel és az Android mobiltelefonok távirányítóként használhatóak. Az első termékek megjelenése már ez év végére várható.

A Google igyekszik majd minél több együttműködő kábeles, műholdas műsorsugárzó valamint internetes tartalomszolgáltató partnert a platform mellé állítani, és a 2011. végétől teljesen nyílt forráskód miatt további fejlesztések várhatóak.

A Google TV legfontosabb interfész eleme – ahogy az a névadótól elvárható – egy keresődoboz. Lényeges, hogy egy műsor keresési eredményei számos tartalomforrásból származhatnak. Amint begépeljük például egy TV sorozat címét, nemcsak a TV-ben bemutatásra kerülő következő epizódok jelennek meg, de azok a korábbi epizódok is, amelyek például a Hulu, NBC, Netflix és más hasonló online szolgáltatók weboldalairól érhetőek el, illetve a kapcsolódó tartalmak is a YouTube és hasonló oldalakról. Ezzel az egyesített listával próbálja a Google harmonizálni a webes és TV-s tartalmakat. A Google TV minden eszközzel rendelkezik a webes videók lejátszásához, de az ilyet kínáló weboldalak általában nem mutatnak valami jól egy TV-n. A YouTube TV-barát kezelői felülettel rendelkező változata a „YouTube Lean Back” lesz.

A Google TV-vel kapcsolatos talán legfontosabb kérdés, hogy mit szolnak majd hozzá a TV társaságok, a műsorsugárzók és a már működő online tartalomszolgáltatók. Legyőzendő versenytársat látnak-e benne, vagy lehetőséget, amely megteremtheti a hagyományos lineáris – azt nézel és akkor, amit sugároznak – és az új nemlineáris – azt nézel és akkor, amit akarsz – televíziózás együttélését. A legnagyobb kihívás és a legnagyobb lehetőség is egyben ugyanis manapság már az, hogyan lehet a legkényelmesebben és a legszélesebb körben elérhetővé tenni a TV társaságok és stúdiók által kínált tartalmakat.

További kérdések sorakoznak még a Google TV kapcsán. Csak néhány ezek közül: Miként működnek majd a reklámok a platformon? Figyeli-e majd a Google tévézési szokásainkat? Nem idegenkednek-e a tévénézők a billentyűzet és az internet használatától? Mit lép a nagy vetélytárs Apple?

Kapcsolódó linkek:

Májusra kész az első Google TV platformos Sony TV?
A Sony és az Intel is partner a Google TV projektben
Intel: új médiaprocesszor internetes TV-kbe és más készülékekbe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .