A Sony és az Intel is partner a Google TV projektben

1. Oldal

Olyan platform fejlesztésén dolgoznak az említett cégek, amely tévékészülékek és set-top box-ok új generációja segítségével a világhálós alkalmazások elérését és a közöttük való navigálást olyan egyszerűvé teszi, mintha tévécsatornát váltanánk.
google.jpgBár a Google TV-ről szóló információkat egyelőre nem kommentálta sem a Google, sem az Intel, sem a Sony, sem az állítólag a majdani készülékekhez miniatűr billentyűzetű távirányítót gyártó Logitech, a projektet ismerő informátor szerint a cégek már hónapok óta dolgoznak rajta.

Sok jelenlegi korszerű TV és más készülék (Blu-ray lejátszó, házi-mozi rendszer) biztosít már hozzáférést webes tartalmakhoz. Ezek közé tartoznak bizonyos 2010-es Sony BRAVIA TV-k is, amelyekben a BRAVIA Internet Video funkció szolgál erre a célra. A jelenlegi megoldások azonban még csak korlátozott internetes választékot tesznek elérhetővé.

A Google a saját Android operációs rendszerén alapuló TV platformot szándékszik megnyitni, amely olyan webes alkalmazások TV-s használatát teszi lehetővé, mint például a Twitter közösségi hálózat, vagy a Picasa képmegosztó oldal, vagy RSS-en keresztül a kedvenc hírcsatornák elérése. A cég abban is bízik, hogy a nyílt operációs rendszer arra ösztönzi a szoftverfejlesztőket, hogy az okos telefonokhoz hasonló kreativitással készítenek majd alkalmazásokat TV képernyőre. Az elkövetkező hónapokban programozási eszközöket biztosít a Google mindehhez, és a termékek a nyáron már meg is jelenhetnek.

Az internetre csatlakozó televíziók elszaporodásával a Google és az Intel mindent igyekszik megtenni azért, hogy internetes illetve számítástechnikai technológiai dominanciájukat tovább kamatoztathassák a szórakoztatóelektronikai termékek piacán is. A projektet ismerők szerint a Google mindenhol ott akar lenni, ahol az internet ott van, hogy hirdetési felülethez jusson, az Intel pedig a laptopokban sikeres Atom chipjeit szeretné TV készülékekbe és set-top box-okba is beépíteni.

A TV világpiacon visszaeső piaci részesedéssel és nyereségességi gondokkal küszködő Sony számára pedig az lehet előnyös, hogy az új technológiát a versenytársai előtt szerezheti meg.

A Google TV szoftver a cég Chrome webes böngészőjének egy verzióját használva új kezelőfelületet kínál a felhasználóknak, amely a hagyományos internetes funkciók használata, mint a keresőmotor mellett webes tartalmak, mint a YouTube videók megtekintését is lehetővé teszik. A technológia a letölthető webes alkalmazások, játékok, közösségi hálózatok futtatását is biztosítja.

Kapcsolódó linkek:

Sony: a 2010-es BRAVIA TV-kről
Sony: BRAVIA Internet Video on-line műsorokhoz
Intel: új médiaprocesszor internetes TV-kbe és más készülékekbe
Adobe Flash technológia HDTV készülékekbe is
Növekvő érdeklődés a web-TV-s szolgáltatások iránt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .