Intel: új médiaprocesszor internetes TV-kbe és más készülékekbe

1. Oldal

Az Intel által bemutatott sokfunkciós CE 4100 rendszerchipet internetes tartalmakat és szolgáltatásokat feldolgozó korszerű TV-kbe, DVD/Blu-ray és más médialejátszókba valamint set-top box-okba tervezték.
Alig több mint egy éve mutatta be az Intel első „System on Chip” (SoC) célprocesszorát az internetes szórakoztatóelektronikai készülékekbe szánt CE 3100 médiaprocesszort és máris itt az utód, az immár Atom processzormagra épülő CE 4100.

Intel_CE4100_3.jpg
A 45 nm-es gyártástechnológia miatt elődjénél kisebb (lásd a fenti képet baloldalon a CE 4100, jobboldalon a CE 3100), de azzal visszafelé teljesen kompatibilis, és csupán 7-9 Watt teljesítményt fogyasztó médiaprocesszor rengeteg funkciót tud.

Intel_CE4100_2.jpg
Az 512 kB-os másodlagos gyorsítótárral rendelkező 32-bites Atom felépítésű CPU mellett többek között 3D grafikus processzort, display processzort (váltott-sorosból progresszív képfrissítésre konvertálással, képskálázással, zajcsökkentéssel), akár két 1080p videó adatfolyammal is működő hardveres MPEG2/VC1/H.264 és MPEG4.2 dekódolást, 7.1 csatornás kettős audioprocesszort (AC3/Dolby Digital Plus/Dolby TrueHD/DTS/DTS-HD/MP3/AAC/WMA9 dekódolással), Gigabit Ethernet, USB 2.0 és SATA-300 támogatást, valamint a leggyakoribb audio és video be- és kimeneteket (1.3a verziójú HDMI kimenetet is) integráltak a chipre. Még tömörítetlen 1080p video bevitelére is alkalmas az Atom CE 4100.

Az Adobe Flash Player 10 is fut majd az új chipen, vagyis Flash alapú tartalmak széles választéka jelenhet meg a TV készülékeken, amelyekbe beépítik azt.

Az Intel nyilvánvalóan az interneten át továbbított szórakoztató tartalmak egyre nagyobb hullámát igyekszik meglovagolni, amihez szükség van a hálózatot, a nagyfelbontású videót, a 3D grafikát kezelő, és a nagyteljesítményű jelfeldolgozást biztosító új rendszerchipre. Statisztikák szerint már most 12 milliárd eszköz van a világon, amelyek TV tartalmakat lennének képesek az interneten keresztül fogadni, és 500 milliárd órányi videotartalom van fenn a neten. A cég a maga részéről mindent igyekszik megtenni azért is, hogy meggyőzze az embereket, a jövő TV-je több mint megkeresni és megnézni egy műsort. Az Intel processzoraival például gondosan kimunkált kezelőfelületet is biztosít az interaktív televíziózáshoz.

Kapcsolódó linkek:

Adobe Flash technológia HDTV készülékekbe is
Növekvő érdeklődés a web-TV-s szolgáltatások iránt
CES 2009: új trend a hálózatra csatlakozó TV-k
Intel: médiaprocesszor internetes szórakoztatóelektronikai termékekhez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .