Gyengébb specifikációjú LCD TV panelek a fejlődő piacoknak

1. Oldal

A DisplaySearch legfrissebb jelentése szerint, az LCD TV panelgyártók nemcsak egyre fejlettebb funkciójú képernyőket, de az olcsóbb TV-k piaci szegmense számára kisebb fényerőt és színskálát produkáló termékeket is terveznek gyártani.
DisplaySearch_150px.jpg
Az LCD TV panelgyártók a 200Hz-es vagy akár 400Hz-es képfrissítéssel, a 3D képmegjelenítéssel, a LED háttérvilágítással és a mind keskenyebb kivitellel egyre fejlettebb funkciójú képernyőket fejlesztenek, de termék ütemterveikben megjelent egy a fejlődő piacokat megcélzó új kategória is. Már fejlesztik azokat a kisebb fényerővel és színskálával rendelkező alacsonyköltségű paneleket, amelyek a paneltechnológia mellett az LCD TV üzletágat is átformálják.

A DisplaySearch LCD kutatás-fejlesztési trendeket jelző negyedéves termékütemterv jelentése szerint a panelgyártók az alacsonyabb specifikációjú képernyőket olyan fejlődő piacokra tervezik, mint India, Brazília, Kína, és Oroszország. Ezek felületi fényességtartománya 350-400 cd/m2 lehet, szemben standard képernyők 450-500 cd/m2 fényességével, és a színtartományuk is csak az NTSC 65-68%-a a 72-75%-kal szemben.

Ahogy az LCD TV-k kiszállítása rövidesen eléri az évi 200 milliót egyes fejlett országokban a piac telítődésével kell szembenézni. Két tendenciát követnek a panelgyártók termékterveikben. Az egyik a high-end tulajdonságok erősítése annak érdekében, hogy a meglévő készülékek cseréjének igényét ösztönözzék a fejlett országokban. Ugyanakkor gyengébb specifikációval és alacsonyabb költséggel piaci szegmenset hoznak létre a fejlődő országok keresletének kielégítésére.

Az LCD képernyőgyártók tehát üzleti szempontból teljesen érthető módon terveikben a piac két végének számító TV-kre koncentrálnak. Kérdés persze, hogy milyen képenyők épülnek majd olyan belépő vagy akár középkategóriájú LCD TV-kben, amelyek hazánkban kerülnek piacra. Ma is előfordul ugyanis, hogy ugyanazon típusszámú készülékbe különböző képernyők kerülnek eltérő képminőséget produkálva.

Kapcsolódó linkek:

Sony: tajvani LCD panel épül majd a Bravia HDTV-k felébe
Enyhült a TV kereslet nőtt az aggodalom a készletek miatt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .