HDi: új megjelölés a HD DVD interaktív funkcióira

1. Oldal

A HD DVD lejátszókon ezután külön logó jelzi, hogy azokon működnek a Microsoft által kifejlesztett interaktív funkciók.
HDi_logo_200px.JPGEzentúl ez a megjelölés lesz látható a HD DVD lejátszókon – először természetesen Toshiba modelljein – jelezvén, hogy azokon működnek az amúgy a HD DVD szabvány részét képező interaktív funkcióik.

Eddig többféle elnevezés is keringett a technológiát illetően. A fejlesztés során a Microsoft az „iHD” kódnevet használta, de mivel ez feltehetőleg sokakat valamifajta Apple termékre emlékeztetett volna, ezért később a HDi nevet kapta, az amúgy a DVD Forum szabványaiban az „Advanced Navigation” implementációjaként emlegetett technológia.

A Microsoft ezzel a megjelöléssel is jelezni kívánja saját műszaki hozzájárulását a HD DVD formátumhoz. A HDi egyébként jelenleg az egyetlen működő interaktív „réteg”, mely a háborúskodó formátumok közül működik, mégpedig a HD DVD-n. A technológia teremti meg a lehetőségét az interaktív menüknek, a kép a képben megjelenésnek és az interaktív internetes lehetőségeknek.

A versenytárs Blu-ray Disc formátum hasonló szerepet betöltő BDJ (BD Java) funkciói még csak korlátozottan működnek, és csak az október 31. után megjelenő BD-ROM Profile 1 version 1.1-nek megfelelő lejátszók lesznek képesek például kép a képben megjelenítésre, és interaktív tartalmak memóriában történő tárolására.

A lejátszókon kívül a HDi megjelölés feltűnik majd a Paramount és a Universal stúdiók által kiadott HD DVD lemezeken is.

Kapcsolódó linkek:

Toshiba: itt a 24p rendszerszoftver frissítés
IFA 2007 hírek: HD DVD lejátszók
Több lehetőséget kínáló Blu-ray lejátszók novembertől

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .