Több lehetőséget kínáló Blu-ray lejátszók novembertől

1. Oldal

Az október 31. után megjelenő Blu-ray Disc (BD) lejátszók lényegesen fejlettebb funkcionalitással rendelkeznek majd, mint a most kapható modellek. Főhet a stúdiók feje amiatt, hogy lesznek lemezek, melyek nem használhatóak az összes lejátszóban.
BD_logo_200px.JPGA Blu-ray Disc Association utasítása értelmében minden október 31. után piacra kerülő hardvernek képesnek kell lennie a BD Java interaktív technológia által biztosított „kép a képben” lejátszásra. A jelenleg kapható lejátszók képesek ugyan kezelni a BD Java-t, de eltérő mértékben. Csak néhány lejátszó tudja a „kép a képben” lehetőséget. A Sony PlayStation 3 játékkonzolja és jelenlegi, valamint nyáron megjelenő 600 dolláros a BDP-300-as asztali lejátszója például nem, csakúgy, ahogy a Pioneer és a Philips modelljei sem.

Így a jövőben, az eltérő funkcionalitással rendelkező lejátszók miatt a filmstúdióknak gondot jelent majd miként állítsanak elő univerzálisan lejátszható műsoros BD lemezeket. Előfordulhat például, hogy egy „kép a képben” extrát kínáló lemez nem megfelelően játszható le az összes lejátszón.

Például a Pioneer nemrég volt kénytelen rendszerszoftver frissítést eszközölni lejátszóján, mert az nem tudta megjeleníteni a A barlang (The Descent) című mozi Blu-ray változatának menüjében a fényjelzéses grafikát. De még Andy Parsons a Pioneer termékfejlesztési alelnöke is kételkedik benne, hogy ilyesfajta frissítésekkel megoldható a „kép a képben” funkció, mivel az egy viszonylag bonyolult része a BD Java specifikációnak.

Ráadásul október 31. után az összes megjelenő Blu-ray lejátszónak rendelkeznie kell egy minimum 256MB-nyi állandó memóriatárolóval, mely a „kép a képben” funkciót támogatja majd. Az internet-csatlakozást biztosító Blu-ray lejátszóknak pedig 1GB ilyen memóriával kell majd bírniuk, hogy a felhasználóknak legyen hol tárolniuk a világhálóról letöltött tartalmakat.

Eddig a filmstúdiók nem jelentettek meg valódi „kép a képben” extrával rendelkező Blu-ray lemezt. A Lionsgate is úgy kerülte meg a problémát a A barlang-on, hogy a film két változatát tette fel az 50GB kapacitású Blu-ray lemezre, hogy működőképesnek tűnjön a „kép a képben”.

Ugyanakkor számos HD DVD műsoros lemezen található már „kép a képben” extra, mivel a kezdetek óta az összes lejátszó esetében követelmény ennek támogatása.

A készülékgyártók bíznak benne, hogy az új lejátszókon bevezetésre kerülő követelmények nem riasztják el a fogyasztókat a jelenlegi készülékek megvásárlásától. Szerintük BD Java és memória funkcionalitásuktól függetlenül az összes lejátszót úgy tervezik, hogy problémamentesen kezeljék a Blu-ray filmeket. Azt természetesnek tartják egy új formátum esetében, hogy az újabb készülékek további olyan lehetőségeket biztosítanak, mint a „kép a képben”, és tekintet nélkül, hogy az elsőgenerációs lejátszók támogatják-e az új lehetőségeket vagy sem a lemezeket még lejátsszák.

A lemezek tervezői számára azonban nehézséget jelent majd, miként készítsenek olyan lemezeket, melyek ugyanúgy lesznek lejátszhatóak a jelenlegi és a jövőbeli Blu-ray modelleken. Amiatt is berzenkednek, hogy a különböző tudású lejátszókra tekintettel kreatív elképzeléseiket korlátozniuk kell.

Kapcsolódó linkek:

Toshiba: hivatalosan is csökkennek a HD DVD lejátszók árai
A CeBIT-en is zajlik a Blu-ray kontra HD DVD csata
A formátumháborús „helyzet egyre fokozódik”
Sony: bejelentés egy új, olcsóbb Blu-ray lejátszóról
Az európai PlayStation 3 kevesebb régi játékot tud majd lejátszani
A formátumháborúnak még nincs vége (Kommentár)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .