HDMI 2.1: jönnek a minősített Ultra High Speed HDMI kábelek

A CES 2020 alkalmával a HDMI Forum bejelentette minősítési programját az Ultra High Speed HDMI kábelekre, melyeknek a 4K és 8K videók továbbítása mellett támogatniuk kell az összes többi HDMI 2.1 funkciót.


A HDMI 2.0 specifikációban még alkalmazott TMDS jelátviteli technológiát a HDMI 2.1-ben egy új, úgynevezett Fixed Rate Link (FRL) rendszer váltja fel, amivel lehetővé válik a video-sávszélesség 18 Gigabit/szekundumról 48 Gigabit/szekundumra növelése. Főleg ezért van szükség az új kábelekre a HDMI 2.1 biztosította előnyök kihasználásához.

A HDMI Fórum bejelentése szerint az „Ultra High Speed” címkével ellátott kábelekre vonatkozóan egy kötelező minősítési program indul. A minősített kábelek új hologramos logóval és QR kóddal lesznek ellátva, segítve a fogyasztóknak a megfelelő kábelek azonosítását és a hamisítványok elkerülését.

Aki tehát biztosra akar menni, a fenti képen látható „Ultra High Speed” logót keresse.

David Glen, a HDMI Forum elnöke szerint: „Az Ultra High Speed HDMI kábel biztosítja egyedüliként, hogy a HDMI 2.1 specifikáció összes funkciója és lehetősége adott legyen a forráseszköz és a display között. Létfontosságú a HDMI ökoszisztéma számára annak biztosítása, hogy az Ultra High Speed HDMI kábelek megfeleljenek a HDMI 2.1 specifikációnak. A HDMI Forum kötelező, csak ATC minősítési követelményeit úgy dolgozták ki, hogy azok biztosítsák a kábelek megfelelnek a HDMI 2.1 specifikációnak. A hamisíthatatlan Ultra High Speed HDMI minősítési címke és annak szkennelési eredményei láthatóan igazolják a minősítést, hogy a termék megfelel a HDMI Forum követelményei.”

A kábelek tesztelése során ellenőrzik a 4K és 8K video-sávszélességét, valamint a QMS, a VRR, az eARC és az összes többi HDMI 2.1 funkciót. Emellett tesztelik, hogy megfelelnek-e a jelenlegi elektromágneses zavarvédelmi követelményeknek a vezeték-nélküli zavarás minimalizálása érdekében. A tesztelést egy HDMI Authorized Testing Center (ATC), azaz minősített HDMI tesztközpont végzi. A kábelt a hosszúságától függetlenül be kell vizsgálni és minősíttetni.

Az Ultra High Speed HDMI kábelek visszafelé kompatibilisek a korábbi HDMI specifikációkkal.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .