Panasonic HZ2000: az új csúcs OLED TV-ről

A CES 2020 alkalmával az új Panasonic HZ2000 „Professional Edition 4K OLED” panellel, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos és Filmmaker Mode támogatással kerül bemutatásra.


A tavalyi Panasonic GZ2000 csúcs OLED TV komoly elismerést szerzett magának egyedileg kialakított és alkalmazott „Professional Edition 4K OLED” paneljével, és az új HZ2000-ben ismét egy ilyet használnak majd kiegészítve néhány új funkcióval.

Nem tudni, hogy javítottak-e tovább a felturbózott panelen, mert a Panasonic csak annyit közöl, hogy a HZ2000 „Hollywoodban hangolt egyedi Master HDR OLED Professional Edition panelje extra 20% csúcsfényességet biztosít a hagyományos OLED TV-khez képest”, ez pedig már a GZ2000 esetében is így volt.

A Panasonic HZ2000 legfontosabb új funkciói az IFA 2019-en bejelentett és a márka által kezdettől támogatott Filmmaker Mode képmód, valamint a kifinomultabb HDR képmegjelenítést biztosító Dolby Vision IQ.

A HZ2000 a Filmmaker Mode kiegészítéseként az Intelligent Sensing (intelligens érzékelés) funkcióval – vagyis a TV beépített fényérzékelőjének segítségével – „dinamikusan állítja be a képet a környezeti fényszint alapján”. Az eljárás persze továbbra is tiszteletben tartja az alkotói szándékot. „Hogy a szín és kép észlelése az alkotói szándéknak megfeleljen, a hollywoodi stúdiókkal együtt hangolva, a funkció azt biztosítja, hogy a nézők hollywoodi szintű HDR képminőséget élvezhessenek sötét vagy jól megvilágított környezetben egyaránt” – áll a kiadott sajtóközleményben.

A Panasonic magyarázata szerint: „Az aktivált Filmmaker Mode tiszteletben tartja a képsebességet, a képarányt, a tartalom színét és kontrasztját, miközben kikapcsolja a zajcsökkentést és az élesítést. A képmódot a hollywoodi rendezők sora, köztük Christopher Nolan, Martin Scorsese, Patty Jenkins, Ryan Coogler, Paul Thomas Anderson és még sokan mások támogatják.”

A Dolby Vision kiegészítésének tekinthető Dolby Vision IQ automatikusan és „intelligensen optimalizálja a képminőség-élményt a nézők számára a környezeti fénytől vagy a tartalom típusától függetlenül”. Vagyis hasonlóan működik a Panasonic fent említett intelligens érzékeléséhez, de ezt a Dolby fejlesztette ki kifejezetten a Dolby Vision tartalmakhoz.

A Panasonic HZ2000 tehát az első olyan TV, ami egy készülékben támogatja a HDR10, HDR10+, Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HLG és HLG Photo valamint a Filmmaker Mode-ot.

A Panasonic HZ2000 a HDMI 2.1 specifikációt teljes egészében nem, de az eARC és ALLM (Auto Low Latency Mode) funkciókat támogatja majd.

A hollywoodi kolorista Stefan Sonnenfeld útmutatásai szerint beállított HZ2000 színei abszolút pontossággal is kalibrálhatóak. A Panasonic ehhez további lehetőségeket nyújt. A CalMAN PaternGen eddigi támogatása mellett a HZ2000 ISF kalibrációs beállításokat és Dolby Vision kalibrálást is kínál. Ha pedig valaki a megcsillanó képrészleteket „kemény lehatárolással”, azaz abszolút csúcsfényességgel szeretné megjeleníteni, akkor kikapcsolhatja a HDR árnyalati leképzést.

A HZ2000 Technics által hangolt „360° Soundscape Pro” elnevezésű hangsugárzórendszere felfelé sugárzó hangszórókkal is rendelkezik a Dolby Atmos hangzás előállításához.

A Panasonic úgy véli, hogy „eddigi legfejlettebb processzorával”, a HCX Pro-val a HZ2000 „a valaha TV-n látott legpontosabb, mozifilmes képet hozza létre”.

A Panasonic frissítette My Home Screen okos TV platformját, aminek már 5.0-ás verziója fut majd a HZ2000 OLED TV-n. „Az új verzió jelentősen javítja a használhatóságot. Például, ha bizonyos VOD (kívánság szerinti videó) ikonok kiemelésre kerülnek, az adott szolgáltató által kínált filmcímek mutatóképei automatikusan fölülre kerülnek és könnyen elérhetőek. Ez többek között a Netflix és a YouTube szolgáltatásokkal működik” – áll a Panasonic közleményében. A HZ2000 a Google Asszisztens és az Amazon Alexa hangsegédekkel is együttműködik, lehetővé téve a TV néhány fontos funkciójának működtetését csupán a hangutasításokkal.

A Panasonic HZ2000 140 és 164 centis (55 és 65 hüvelykes) képmérettel lesznek kapható Európában valamikor később az év során, egyelőre ismeretlen áron.

A Panasonic HZ2000 4K OLED TV főbb jellemzői
Kép:

 • 140 és 164 cm (55 és 65 hüvelyk) képméret
 • Master HDR OLED Professional Edition panel
 • 4K felbontás
 • HCX Pro videoprocesszor dinamikus LUT-tal
 • A hollywoodi kolorista, Stefen Sonnenfeld által hangolt kép
 • HDR10, HDR10 +, HLG, Dolby Vision és HLG Photo
 • Dolby Vision IQ
 • Filmmaker Mode
 • Intelligent Sensing (intelligens érzékelés) funkció
Okos TV és egyéb funkciók:

 • My Home Screen 5.0
 • Technics által hangolt 360° Soundscape Pro felfelé sugárzó hangszórókkal
 • Dolby Atmos támogatás
 • A CalMAN PatternGen és az AutoCal támogatás
 • A Google Assistant és az Amazon Alexa támogatás

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .