HDR10+: szövetség az új HDR formátum mellett

1. Oldal

A Samsung mellé csatlakozott a Panasonic és a 20th Century Fox, hogy a Dolby Vision alternatívájaként a jogdíjmentes HDR10+ formátumot kínálhassák, amit 2018 elején tesznek elérhetővé a több gyártó számára.


A HDR10 és Dolby Vision HDR formátumok közül az utóbbi számos fontos a képminőséget meghatározó előnyt kínál. Ezek egyike a képmegjelenítő optimális HDR reprodukálásához felhasznált dinamikus metaadatok, amit a HDR10+ több módon is utánoz, ráadásul mindezt jogdíjmentesen. A Samsung elsősorban ezért és a Dolby HDR formátuma ellen fejlesztette ki sajátját.

HDR_plus_szövetség.jpg
A Panasonic és a 20th Century Fox most azért állt a Samsung mellé, hogy egy „HDR10+ partnerséget” összekovácsolva kapcsolódó minősítési és logó programmal „egy nyílt, jogdíjmentes, dinamikus metaadat platformot hozzon létre nagy dinamikatartományhoz (HDR), feltételesen HDR10+ elnevezéssel”.

Az új szövetség bejelentése szerint: „A HDR10+ dinamikus árnyalati leképezésével mindenegyes jelenet egyenként javítható, hogy életteli látványt teremtsen és soha nem látott képminőséget érjen el.”

Ez azt is jelenti, hogy a három vállalat a közeljövőben valószínűleg nem támogatja majd a Dolby Vision formátumot. A Samsung legújabb TV-iben már működik a HDR10+ formátum támogatása a streaming tartalmaknál, de a HDMI bemeneten át még nem. Az első HDR10+ formátumot kezelő Panasonic TV-k a héten, a berlini IFA kiállításon kerülnek bemutatásra.

Kusumi Yuki a cég ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta: „A Panasonic már régóta dolgozik az iparág vezetőivel, maradandó műszaki formátumok kifejlesztésén. Örülünk, hogy együtt dolgozhatunk a 20th Century Fox-al és a Samsung-gal egy új HDR formátum kifejlesztésén, ami sok hasznot hoz majd a fogyasztóknak. Jelentős HDR képminőség javulást kínálva egyre szélesebb TV választékban, közben felgyorsítva az elérhető HDR tartalmakat, azt várjuk, hogy a HDR10+ hamarosan de-facto HDR formátummá válik.”

A három vállalat szövetsége 2018. januárjától kezdve teszi elérhetővé a HDR10+ formátumot további készülék- és rendszerchip (SoC) gyártók számára jogdíjmentesen, de egy „névleges adminisztrációs díjat” megkövetelve.

A 20th Century Fox az egyetlen nagy hollywoodi stúdió, amely nem támogatja a Dolby Vision filmek kiadását otthoni felhasználók számára. Ezek után ez már nem meglepő.

Danny Kaye a stúdió ügyvezető alelnöke és a Fox Innovation Lab igazgatója szerint: „A HDR10+ technológiai előrelépés, ami a következő generációs képernyők képminőséget optimalizálja. A HDR10+ dinamikus metaadatokat szolgáltat, amelyek pontosan írnak le minden jelenetet soha nem látott képminőséget biztosítva. A Panasonic-kal és a Samsung-gal partnerként együttműködve a Fox Innovation Lab által olyan új platformokat tudunk piacra vinni, mint a HDR10+ piacra, ami pontosabban valósítja meg a filmkészítők elképzeléseit, mint egy filmszínház.”

A Samsung által áprilisban bejelentett HDR10+ formátum elérhető lesz az Amazon streaming tartalmain a HDR10 és Dolby Vision mellett.

Az alap HDR10 formátum már széles körben elterjedt a stúdiók és a termékek között. A Dolby Vision egyre nagyobb támogatást kap Hollywoodban és beépül LG, Sony, Loewe, Vizio és más TV-kbe, valamint néhány Ultra HD Blu-ray lejátszóba. A szövetségnek van tennivalója a HDR10+ formátummal, hogy meggyőzze a tartalom-előállítókat, egy újabb HDR formátumban is adják ki produktumaikat.

Kapcsolódó linkek:

Samsung: itt a nyílt HDR10+ dinamikus metaadatokkal
Dolby Vision: 5 TV gyártó, 6 stúdió partner és 100-nál több film
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .