IFA 2017: mi várható a jövő pénteken kezdődő kiállításon

1. Oldal

Szeptember 1-én kezdődik a legnagyobb európai fogyasztói elektronikai kiállítás, a berlini IFA. Házi-mozi szempontból idén is várhatóan az OLED TV-k, a 4K Ultra HD, a HDR dominálnak majd, és láthatóak lesznek új projektorok is.


Azt már biztosan tudni, hogy az IFA 2017 alkalmával mutatja be az Epson új házi-mozi projektorait valamint az LG új ProBeam UST és MiniBeam vetítőit. Kérdés, hogy a Sony készül-e új házi-mozi projektorral a berlini eseményre, vagy a közelgő CEDIA 2017 -re tartogatja azt?

IFA_2015.jpg
A kiállítás valószínűleg az OLED TV-kről szól majd, és már nemcsak LG, Panasonic, Sony, Philips, Loewe, de török tévégyártók jóvoltából már Grundig és Toshiba márkanévvel is kaphatóak Európában. Berlinben mutatják majd be a luxus elektronikai gyártó Bang & Olufsen is első OLED TV-jét, a BeoVision Eclipse-et. Az említett készülékek mindegyikébe az LG Display által gyártott paneleket építik, és nem lenne meglepetés, ha az OLED TV-k terén domináns LG Elelctronics valami technológiai vagy készülékújdonsággal is kirukkolna Berlinben.

A Samsung QLED TV-ivel igyekszik versenyre kelni az OLED TV-kkel szemben, melyek közül Berlinben debütál az óriás Q9-es és a síkképernyős Q8Fszéria. Ilyen kvantumpötty technológiával feljavított LCD TV-ket persze számos más márka is kínál, köztük Berlinben lesz látható először a Philips 2017-es 8000-es szériája.

Természetesen a felsőkategóriás TV-k mindegyike 4K Ultra HD felbontású és alkalmas nagy dinamikatartományú (HDR) kép megjelenítésére, de a támogatott formátumok terén közel sincs egység. A HDR10 és Dolby Vision formátumok közül az előbbit minden szóban forgó TV-nek tudnia kell, a jobb képminőséget biztosító utóbbit viszont csak néhány márka – a nagyobbak közül az LG és a Sony – készülékei támogatják. A Samsung által kidolgozott nyílt HDR10+ formátum elterjedéséhez tartalmak is kellenének, ahogy a HDR TV-k nagytöbbsége által valamilyen módon kezelt HLG (Hybrid Log Gamma) formátumhoz is el kéne indulnia a nemcsak kísérleti műsorsugárzásnak.

A 4K/HDR tartalmakat Ultra HD Blu-Ray lemezről lejátszó készülékek választéka még mindig nem túl széles, de talán az IFA kiállításon feltűnik néhány új modell, köztük olyanok is, amelyek a több HDR formátumot is támogatnak.

A Dolby Atmos és DTS:X térhangformátumok már minden AV vevőerősítőbe beépültek A DTS Virtual:X elsőként a Yamaha YAS-207 hangrendszerben jelent meg.

A többszobás vezeték-nélküli hangrendszerek is trendinek számítanak. A Denon/Marantz HEOS és a Yamaha MusicCast márkán saját technológiája. Az Onkyo/Pioneer készülékeiben viszont a FireConnect mellett a talán szélesebb elterjedést biztosító DTS Play-Fi és a Chromecast Audio is működik.

Reméljük az ezekkel kapcsolatos újdonságokról is továbbiakat tudhatunk meg az IFA 2017 kiállításon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .