Samsung: itt a nyílt HDR10+ dinamikus metaadatokkal

1. Oldal

A Samsung és az Amazon Video bemutatták a megújított HDR10+ nyílt szabványt, ami dinamikus metaadatokkal, optimálisabb nagy dinamikatartományú képminőséget biztosító hasonlóan, mint a Dolby Vision formátum.


A Sony és az LG igen, a Samsung viszont nem hajlandó a Dolby Vision formátumot használni HDR TV-iben. A Samsung úgy véli az iparágnak nyílt, jogdíjmentes HDR szabványokat kéne használnia. Ilyen a nyílt HDR10, illetve annak kiterjesztése, a HDR10+, ami „kiaknázza a dinamikus metaadatokat, hogy jobb kontrasztot és színeket produkáljon televíziók egy szélesebb skáláján”.

Samsung HDR10plus.jpg
A dinamikus metaadatokkal a HDR tartalmak jelenetenként vagy akár képkockánként informálhatják a TV-t, hogy miképp reprodukálhatja a legoptimálisabban a film képeit. „Például, ha egy film színösszeállítása összességében nagyon világos, de néhány jelenetét viszonylag gyenge megvilágítással forgatták, akkor azok sokkal sötétebben jelennek meg, mint amit a rendező eredetileg elképzelt. A HDR10+ olyan dinamikus metaadatokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a nagy dinamikatartományú (HDR) TV-nek, hogy a fényerő szintjét jelenetenként, vagy képkockánként állítsa be.” – áll a cég sajtóközleményében. Ez adja a Dolby Vision HDR formátum legfontosabb előnyét is, és ezt akarja a Samsung is elérni a HDR10+ alkalmazásának bevezetésével. Ezzel együtt feltételezhetjük, hogy a Samsung a jövőben sem fogja támogatni Dolby Vision formátumot.

A HDR10+ formátumot már támogatja a Samsung összes 2017-es Ultra HD TV-je, és a 2016-os modellek is az év második félévben megjelenő firmware frissítéssel.

A HDR10+ persze tartalom nélkül semmire sem menne, így a Samsung összeállt az Amazon Video online tartalomszolgáltatással, hogy az a megújított formátumban tegyen elérhetővé TV sorozatokat és filmeket.

Samsung-Amazon HDR10plus.jpg
Az Amazon Video lesz tehát az első, mely a Samsunggal együttműködve HDR10+ tartalmakat tesz elérhetővé nézői számára a Prime Video streaming szolgáltatáson világszerte, még az idén, bár azt pontosan nem tudni mikor. A Samsung a Colorfront nevű céggel társulva igyekszik beépíteni a HDR10+ formátumhoz szükséges technológiát a stúdiók munkafolyamatába, valamint a MulticoreWare vállalattal, hogy azt tartalmazza a HEVC kódolás.

A nagy dinamikatartományú tartalmakkal való kompatibilitáshoz minden TV gyártó beépíti a HDR10 formátum támogatását megfelelő készülékeikbe, de a HDR10+ támogatását még csak a Samsung jelentette be.

A Samsung előtt most az a nem kis feladat áll, hogy meggyőzze az egész iparágat a HDR10+ létjogosultságáról. Ehhez nemcsak a versenytárs TV gyártókat, de a filmstúdiókat és általában tartalmak előállítóit és terjesztői is meg kell győznie.

Kapcsolódó linkek:

Samsung: LED óriásképernyő a projektorral vetített kép helyett
Samsung The Frame: a TV, ami olyan, mint egy képkeret
Samsung Smart TV-khez fejlesztett a CIA lehallgató eszközt
Facebook videoalkalmazás a 2015-17-es Samsung Smart TV-ken
Samsung: technikai információk a 2017-es QLED TV-kről
Samsung: bemutatják a Q9 és Q8 QLED TV-ket
Samsung: technológiafejlesztés a 2019-re kész a QLED TV-ig
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .