Hisense: 8K ULED XD TV és új lézer TV-k az IFA 2019-en

A Hisense Berlinbe elhozta a legújabb kettős fénymoduláló rétegű 8K ULED XD TV-t és a hangot a képernyővel megszólaltató 100L5 Sonic Screen valamint az L9 TriChroma Laser TV-ket.


A fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Hisense a berlini IFA 2019 kiállításon felvonultatta teljes tévétechnológiai arzenálját. Az Európában már kapható U7B és U8B ULED TV-k valamint O8B OLED TV mellett olyan készülékeket is láthatott a nagyérdemű, melyek még az öreg kontinensen nem kerültek forgalomba.

A Hisense ultrarövid vetítési távolságú (UST) projektortechnológiája adja a 100L5 Sonic Screen és az L9 TriChroma lézer TV-k alapját. Ezek az okos TV-k minden funkcionalitásával felvértezett UST vetítők magas fényáramukkal a hozzájuk melléket környezeti fény visszaverődését gátló – angol elnevezéssel Ambient Light Rejecting (ALR) – vetítőfelületen moderált környezeti megvilágítási körülmények közepette, vagyis egy nem teljesen besötétített nappaliban is élvezhető képet nyújtanak.

A CES 2019-en már bemutatott 4K Smart TriChroma Laser TV új 2,5 illetve 1,9 méter átlójú képet produkáló 100L9 és 75L9 modelljeiben a Hisense vadonatúj „X-Fusion Laser Light Engine” elnevezésű fényforrása három külön (vörös, zöld és kék) lézerrel, vagyis foszforkerék és színkerék használata nélkül produkál tiszta és igen széles színtartományt. Ezek a készülékek nemcsak a Rec.709 és DCI-P3 színtartományok 100%-át, de a cég állítása szerint a Rec.2020 és az arra alapuló Rec.2100 színtérelőírás 98%-át is képesek reprodukálni. A Hisense bízik benne, hogy ez az eddig képmegjelenítőkön túlmutató színreprodukciós képesség segít az L9 lézer TV-k elterjedésében.

A Hisense 100L5 Sonic Screen lézer TV újdonsága a közvetlenül a képernyőjéből megszólaló hang, amit az úgynevezett „Distributed Mode Loudspeaker (DML)”vagyis elosztott módú hangszóró hoz létre. A Hisense szerint 40 Hz – 18 kHz közötti frekvenciatartományt előállító DML méhsejt szerkezetű membránja teljes felületén egy összetett mintázat szerint vibrálva reprodukálja a hangot konzisztens kimeneti szintet és minden irányban a torzításmentes időválaszt garantálva. A megoldás legnagyobb előnye a hang és a kép szinkronizált érzete. A Hisense a Sonic Screen lézer TV-k tömeggyártását valamikor még idén elkezdi.

Július 8-án Kínában kezdte árulni a világon először a Hisense kettős fénymoduláló rétegű ULED XD TV-jét. A 4K 65U9E mellett Berlinben látható volt a 8K felbontású 190 centis 75U9E is. Ezek a készülékek két egymás mögötti LCD panellel rendelkeznek, melyek közül az egyik a háttérvilágítás fényét modulálva a kép fekete-fehér összetevőit (a szürke-árnyalatokat) állítja elő, a másik panel pedig a színeket. A jobb képmegjelenítés elérése érdekében a Hisense egyedi vezérlőalgoritmust alkalmaz és 5 chipet használt a hatékony vezérléshez. A cég szerint a „statikus kontrasztarány meghaladja az 1:100.000-et”.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a fentiekben említett készülékeket mikor és mennyiért lehet majd Európában megvásárolni.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .