Kész az UHD-HDR TV ITU BT.2100 szabvány

1. Oldal

Az ITU ratifikálta a BT.2100 (Rec.2100) szabványt, ami a BT.2020 szabványra épülve már a nagy dinamikatartományú (HDR) televíziózás jelenleg is használt PQ valamint az új brit BBC és japán NHK által támogatott HLG specifikációkat egyaránt tartalmazza.


Az információs és kommunikációs technológiák szabványosítását koordináló Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) korábban már elfogadta a BT.2020 (avagy Rec.2020) szabványt, ami egyebek mellett tartalmazta az UHDTV képfelbontására és sokkal szélesebb színterére vonatkozó követelményeket. A most bejelentett BT.2100 a BT.2020 kiterjesztésének tekinthető, ami már a nagy dinamikatartományra (HDR) vonatkozó előírásokat is tartalmazza.

ITU_gömb.jpg
A BT.2100 két lehetőséget határoz meg a HDR képek előállítására. Az egyik az SMPTE által szabványosított Perceptual Quantizer (PQ) specifikáció, ami az emberi látórendszerhez illeszkedő elektro-optikai átviteli függvényével nagyon széles fényességtartományt fog át. A másik a brit BBC és a japán NHK által támogatott „Hybrid Log-Gamma (HLG)” specifikáció, ami bizonyos fokú kompatibilitást kínál a régebbi képernyőkkel jobban illeszkedve a korábban meghatározott televíziós „gamma” átviteli görbéhez. Az ajánlás felvázol egy egyszerű konverziós eljárást is a két HDR-TV opció között.

A BT.2100 három felbontást (Full HD (1.920×1.080), UHDTV 4K (3.840×2.160), és UHDTV 8K (7.680×4.320)) valamint másodpercenként 24, 25, 30, 50, 60, 100 és 120 képkockás képfrissítést tesz választhatóvá a műsorgyártók számára, vagyis nemcsak UHD, de HD is lehet a HDR tartalom.

Mit is jelent mindez pontosan? Először is a BT.2100 nem egy új HDR formátum. Inkább szabványosítja azokat a specifikációkat, melyeken az iparág már évek óta dolgozik, és a legjobb megközelítést ajánlja.

A két HDR lehetőség közül a PQ-t már az iparág számos szereplője alkalmazza. A Netflix, az Amazon és már streaming szolgáltatások, valamint az Ultra HD Blu-Ray szabvány szerinti HDR10 illetve Dolby Vision nagy dinamikatartományú tartalmak a PQ-ra alapulnak, és ezen az ITU szabvány nem változtat.

A TV műsorszolgáltatók viszont általában követik az ITU ajánlásait és fontos, hogy a BT.2100 alatt szabvánnyá vált a Hybrid Log-Gamma (HLG) is, Ez ugyanis egy olyan formátum, ami lehetővé teszi az eddig szabványos dinamikatartományú (SDR) és a HDR képinformációk azonos jelbe egyesítését. Egy ilyen HLG jelből a HDR TV képes kinyerni a szükséges HDR információt, míg a nem HDR TV figyelmen kívül hagyja azt.

A TV iparág több szereplője azért támogatja a HLG-t, mert az lehetővé teszi HDR tartalmak továbbítását a korlátozott sávszélességgel rendelkező műsorterjesztő hálózatok TV csatornáin keresztül is.

Csak a TV gyártókon múlik, hogy egy firmware frissítéssel alkalmassá teszik-e HDR kompatibilis készülékeiket a HLG HDR jelek reprodukálására. Májusban a SES Astra LG és az LG élő HLG HDR műholdas adást mutatott be egy 2016-os OLED TV-n.

A BT.2100 megjelenésével hamarosan kezdetét veszi a HDR korszaka a televíziózásban is.

A közzétett ITU BT.2100-0 szabvány itt olvasható.

Kapcsolódó linkek:

Új HDR demócsatorna az Astra műholdon
Közzétették az ULTRA HD PREMIUM specifikációt és logót
ITU nyílt szabvány magával ragadó TV hanghoz
Képernyők Ultra HD logóval UHDTV színtér nélkül
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
ITU jóváhagyás a H.265 HEVC videó tömörítési szabványnak
UHDTV: elfogadott ITU szabvány a Super Hi-Vision

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .