IAMF: a Samsung és Google fejlesztette Dolby rivális térhangtechnológia

Az Immersive Audio Model and Formats (IAMF) a térhangzás létrehozásának, eljuttatásának és reprodukálásának új technológiája jogdíjmentesen elérhető.


A Samsung Research sajtóriportban számol be a Samsung és Google közös fejlesztésű, az Alliance for Open Media (AOMedia) szövetség által szabványként befogadott és audiokonténer-specifikációként jogdíjmentesen kínált Immersive Audio Model and Formats (IAMF) térhangtechnológiáról.

IAMF AOMedia Samsung Google

A kimondatlanul is a Dolby Atmos versenytársának szánt IAMF szabványt SungHee Hwang, a Samsung Research vizuális technológiai csapatának munkatársa lépcsőfoknak tekinti egy olyan technológia kifejlesztése felé, amelyet végül a fogyasztók „Samsung Sound” -ként tudnak megkülönböztetni.

A Samsung szerint az IAMF szabvány lehetővé teszi a készülékgyártóknak, hogy a soundbar hangsávokat valamint külső hangsugárzókat és a TV-k beépített hangszóróit együtt használják a 3D hangtér és az alkotók szándékainak megfelelő körülölelő hangzás reprodukálására. Ráadásul nem mellékesen a szabvány nyílt forráskódú, vagyis bármely készülékgyártó adaptálhatja.

WooHyun Nam, a Samsung Research másik munkatársa szerint a szabvány nyílt jellege kulcsfontosságú a cég számára, mivel ez kell ahhoz, hogy bárki szabadon hozhasson létre tartalmakat 3D hangtechnológiával. „Egy teljes nyílt forrású keretrendszer biztosítása a 3D hanghoz, annak megalkotásától a továbbításon át a lejátszásig, még változatosabb hangtartalom-élményeket tesz lehetővé a jövőben.”

Az IAMF olyan eszközöket biztosít az alkotóknak, amelyekkel 3D hangélményt hozhatnak létre számos alkalmazásban, így a streaming, a játék, a kiterjesztett és a virtuális valóság, valamint a hagyományos műsorszórás terén egyaránt.

A Samsung szerint az IAMF az első függőleges hangpozícionálást támogató nyílt forráskódú audiocodec, ami azt jelenti, hogy hang helyezhető el vele a felhasználók felett és alatt valamint körül egyaránt. A technológia része az „AI-alapú jelenetelemzés” funkció, ami mesterséges intelligencia és mélytanulási technológia felhasználásával a jelenetnek megfelelően emeli ki a hangtartalom bizonyos aspektusait, például egy akciójelenet harsogó hangsávját vagy egy dialógus esetén inkább az elhangzottak tiszta érthetőségét. Mindezt azért, hogy ne a hallgatónak kelljen módosítania a hangerőt vagy esetleg EQ beállításokat manuálisan. Ennek része a hangoptimalizálás is az eszközök és az akusztikai környezet alapján.

Samsung IAMF 3D Audio technologia
Kép forrása: Samsung

A Samsung technológiája egyéni beállítási lehetőségeket is biztosít a felhasználók számára, hogy a hangot saját preferenciáik szerint hallhassák. Ha valaki egy futballmeccset néz, választhat a kommentár vagy a stadionhangulat között, csökkentve vagy kikapcsolva az egyiket, hogy a másikat élvezhesse.

Az IAMF több hangkeverési konfigurációt hordozhat és tartalmazhat, így az alkotó és a felhasználó is a preferált lejátszási környezethez állíthatja a hangosságot. Az IAMF mind a csatorna-, mind pedig a jelenetalapú úgynevezett ambisonics térbeli hangmegszólaltatás zavartalan továbbítását kínálja eszközök széles skáláján, beleértve a fejhallgatókat, mobiltelefonokat, TV-ket, hangsávokat és házimozi-rendszereket.

Októberben az Alliance for Open Media (AOMedia) hivatalosan is elfogadta az IAMF szabványt, mint a szervezet első audiokonténer-specifikációját és annak nyílt forráskódú referencia szoftverdekóderét, amit jogdíjmentes licence alatt kínál.

Az IAMF a Samsung és a Google kísérlete az iparágat eddig uraló Dolby megtörésére, és szélesebb körben teheti elérhetővé 3D térhangzás technológiáját a fogyasztók számára, hogy még többen élvezhessék ezt a hangélményt.

Az IAMF szabvány még nem teljesen kiforrot, de nagyon ígéretesnek tűnik.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .