Amazon: a Fire TV alapja Android, amit saját „Vega” operációs rendszere válthat

Állítólag készül az Amazon saját operációs rendszere, ami jövőre az okos eszközökön és a Fire TV-ken is használt Android helyébe léphet.


A Lowpass riportja szerint fejlesztés alatt az Amazon saját operációs rendszere, ami az Android és az iOS versenytársa lehet. A már legalább 2017. óta fontolgatott projekten – az új „Vega” kódnevű operációs rendszeren – állítólag több százan dolgoznak.

Amazon-operációs-rendszere

A cikk szerzője Janko Roettgers szerint: „A belsőleg Vega néven ismert új operációs rendszer fejlesztése meglehetősen előrehaladottnak tűnik. A rendszert már tesztelték Fire TV streaming adaptereken, és az Amazon arról tájékoztatta kiválasztott partnereit, hogy a közeljövőben új alkalmazási keretrendszerre kíván áttérni. Egy, a cég terveit ismerő forrás szerint már jövőre megkezdődhet a Vega szállítása kiválasztott Fire TV készülékeken.”

Az Amazon az új Vega operációs rendszert nemcsak Fire TV eszközökön, de más okos képernyőkben és csatlakoztatott eszközökben is alkalmazni tervezi.

Jelenleg más Amazon alapú eszközökhöz hasonlóan a Fire TV Fire OS néven az Android Open Source Project (AOSP), leágazó változatát használja. A legújabb Fire OS 7 az Android 9-en alapul, ami már elég elavult a legfrissebb Android TV 14-hez képest.

Az Amazon készülő Vega operációs rendszere Linux alapú, és „inkább okos otthoni eszközöket kiszolgáló web-irányú alkalmazásmodellt”, azaz Javascriptet alkalmaz.

A cikk szerzőjének „azt mondták, hogy az Amazon végül teljes eltávolodást tervez az Android-tól összes új készülékén. A Vega nemcsak a Fire TV-ken és okos képernyőkön, hanem autókba épített szórakoztatórendszereken és más jövőbeli hardvertermékeken is fut majd.”

Egy meg nem nevezett Amazon alkalmazott korábban a Vega operációs rendszert úgy jellemezte, mint „iOS / Android versenytársat minden eszközre és IoT-re”.

A Vega révén elkerülhetőek az Amazon és a Google közötti jövőbeli konfliktusok is. A Google egy ideig nyomást gyakorolt az Android partner hardvergyártókra, hogy ne építsenek Fire TV platformmal okos TV-ket. A két cég aztán megállapodásra jutottak erről, így jelenhettek meg az amúgy Android partner tévégyártók, a Hisense, a TCL, a Xiaomi és legutóbb a Panasonic Fire TV-k.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .