IBM: új optikai chipkészlet gyors letöltéshez

1. Oldal

Az IBM Corp. kutatói egy olyan optikai adatátviteli chipkészlet prototípusát mutatták be, mely nyolcszor gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, mint a jelenleg kereskedelmileg elérhető üvegszálon keresztüli optikai technológiák.
ibm_logo_150px.JPGA „160Gbit/sec., 16-channel, full-duplex, single-chip CMOS optical transceiver” chipkészlet, mely az IBM szerint legkorábban 2010-től lesz alkalmazható, az információt elektronosság helyett fényimpulzusokkal reprezentálva, az adatokat 160Gbit/sec. sebességgel továbbítja. Így, ha a hálózat is alkalmas rá, 1 perc alatt letölthető egy egészestés nagyfelbontású mozi. Összehasonlításképpen egy 100Mbit-es Ethernet kapcsolaton ez 30 percet vesz igénybe.

A chipek említett piacra kerülésének idejére várhatóan az interneten „on-line” kínált nagyfelbontású videotartalmak, TV csatornák már sokkal szélesebb körben lesznek elérhetőek, mint manapság. Így ekkorra várhatóan a digitális médiák iránti fogyasztói szükségletek robbanásszerűen növelik majd az interneten keresztül továbbításra kerülő adatmennyiséget, ami még fontosabbá teszi majd a sávszélesség és a csatlakoztatás iránti igényeket.

Az IBM máris együttműködik más cégekkel, hogy a chipkészletet beépítse a a meglévő digitális infrastruktúrába, számítógépekbe, hordozható eszközökbe, és TV-hez kapcsolódó készülékekbe. George Bailey, a cég szórakoztatóelektronikai iparággal foglakozó menedzsere szerint: „a sebesség előnyeit kihasználó eszközök teljesen új kategóriája kerül kifejlesztésre.”

Kapcsolódó linkek:

A Dreamworks stúdió vezetője szerint a jövő az internetes letöltésé
Bill Gates szerint öt éven belül az internet forradalmasítja a TV-t

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .