A Dreamworks stúdió vezetője szerint a jövő az internetes letöltésé

1. Oldal

A DreamWorks Animation az egyetlen a nagy filmstúdiók közül, mely még nem jelentett be tervezett megjelenést nagyfelbontású optikai lemezen, s Jeffrey Katzenberg a stúdió elnök-vezérigazgatója világossá is tette miért nem.
Jeffrey_Katzenberg_150px.JPGHollywoodban is sokan vitatkoznak arról, hogy a Blu-ray vagy a HD DVD fogja-e meghatározni az otthoni szórakoztatás jövőjét. Jeffrey Katzenberg válasza szerint: semelyik.

Katzenberg egy múltszerdai New Yorkban lezajlott befektetői konferencián elemzői kérdésre a következőket nyilatkozta a két egymással versengő optikai lemezformátumról: „A Blu-ray és a HD DVD szűk piaccal rendelkező üzlet. Nem gondolom, hogy ezek lesznek az eljövendő platformjai. Nem arra megyünk, hogy VHS, DVD, aztán HD DVD vagy Blu-ray. A HD DVD/Blu-ray videophile (a képminőséget kedvelők) ügy lesz.”

Katzenberg szerint ez azt jelenti, hogy a két formátum azoknak fontos, akiknek minőségi házi szórakoztató rendszere van, de a legtöbb fogyasztónak keveset ad hozzá a filmnézés élményéhez. „Azt gondolom az átlag fogyasztók számára nincs elég nagy különbség azt illetően ahol szabvány DVD manapság tart, és a következő generáció között”.


Lehet valami mindebben, ha azt vesszük, hogy a szokványos háztartásokban nem használnak olyan képméretű TV-ket, melyeken a Blu-ray és HD DVD lemezek 1080p felbontását egyáltalán élvezni lehetne. Ráadásul valami hasonló történik az SACD és DVD-Audio lemezformátumokkal is, melyek csak az igazán magas hanghűséget reprodukálni képes lehallgató rendszerrel rendelkezők számára jelentenek pluszt, s ezért nem is váltak népszerű tömegtermékké.

Sokkal optimistább volt Katzenberg a digitális letöltéses terjesztést illetően, annak ígéretét „megdöbbentőnek” nevezte. De miközben a hagyományos DVD üzlet tovább már nem növekszik, szerinte az internetes filmletöltés még egy ideig nem indít be iparági növekedést. „A (digitális terjesztésből származó) járulékos bevételek a filmipar számára elkövetkező 18-24 hónapban ehanyagolhatóak”.

Katzenberg a háromdimenziós mozi lehetőségeiről is szólt, mely elmondása szerint megkülönböztetheti a filmszínházi élményt az otthoni videózástól.

Kapcsolódó linkek:

A CeBIT-en is zajlik a Blu-ray kontra HD DVD csata
A formátumháborús „helyzet egyre fokozódik”
Bill Gates szerint öt éven belül az internet forradalmasítja a TV-t
A formátumháborúnak még nincs vége (Kommentár)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .