Sony: a 2007-es HDD/DVD felvevők

1. Oldal

A 2007-es Sony HDD/DVD felvevők mindegyikén akár 1080p-re felskálázott videojelet is kiadni képes, „BRAVIA Theatre Sync” vezérléssel kompatibilis HDMI kimenet van, és digitális fotók, zene és saját videofelvételek tárolására is használhatóak.

Az új Sony HDD/DVD felvevőkkel tehát nemcsak a tévénézés korlátai omlanak le, de a fényképek, a zene, és a magunk által készített videók elérésének új útjai nyílnak meg. Vagyis ezek a készülékek többek, mint a tévéadások rögzítésére szolgáló felvevők, valójában digitális tartalomtároló központok. A gazdag bemeneti választék teszi lehetővé, hogy könnyedén csatlakoztassunk a digitális fényképezőgépet, DV kimenetes kézi kamerát vagy USB tárolót, és fotóinkból, saját videóinkból valamint zenéinkből könyvtárat hozzunk létre a merevlemezen. A támogatott többféle DVD formátumú azt jelenti, hogy a tartalmak DVD±R/±RW és ±R(DL) lemezekről is bemásolhatóak, illetve azokra kiírhatóak. A felvevők lejátsszák, illetve kezelik a DVD-Video, Video CD, Super Video CD, DVD-RAM, CD-DA, CD-ROM (rajtuk JPEG és MP3 fájlok) lemezeket és DivX állományokat. A képek és videók a TV képernyőjén láthatóak, a zene pedig vagy a TV hangszóróin, vagy egy csatlakoztatott hangberendezésen keresztül szólaltatható meg. A fényképek közvetlenül ki is nyomtathatóak egy „PictBridge” kompatibilis nyomtatóval. A CD-ről vagy USB memóriáról merevlemezre felvett zenék zenegép (Jukebox) módjára a TV képernyőjén kiválasztva játszhatóak le, és a képeinkből összeállított képsorokat állíthatunk elő, magunk választotta kísérőhanggal.

RDR-HX950_601px.JPG
A merevlemezre (HDD) rögzítés lehetővé teszi az élő TV-adás nézésének megszakítását, majd későbbi folytatását még felvétel közben is, és az élő adás felvehető miközben egy korábban tárolt műsort nézünk. Az új felvevőkben alkalmazott fejlett tömörítési technológia révén jelentősen nőtt a rögzíthető műsorok hossza. Az 500 GB-os modell (RDR-HXD1070) akár 1420 óra, de a 160 GB-os (HDR-HX650/750 és RDR-HXD870) is akár 455 órányi szabvány felbontású tévéműsor tárolását teszik lehetővé. Van magas adatátviteli sebességű HQ+ felvételi üzemmód is, melyben jóval kisebb a tömörítési zajt különösen a gyorsmozgásos jelenetekben. S bár a HQ+ üzemmód több lemezhelyet igényel, az 500 GB-os modelleken még így is mintegy 73 órányi (kb. 36 egészestés film), a 160 GB-os modelleken pedig 23 órányi (11 filmnyi) anyag fér el.

Az új HDD/DVD felvevőkben a Sony „Precision Cinema Progressive” technológia egyedi algoritmusai gondoskodnak a szabvány felbontású DVD váltott-soros videojel formátumának progresszív képfrissítésűvé alakításáról, és akár 720p, 1080i, vagy 1080p formátumra skálázásáról a HDMI kimeneten.

Ugyancsak a HDMI csatlakozót használja a házi-mozi összeállítás kompatibilis elemeinek vezérlésére a „BRAVIA Theatre Sync” funkció, mely a megfelelő készülékek egyenkénti bekapcsolása és a bemenetek kiválasztása helyett egy távirányító, egy gombnyomására mindent elvégez. Vagyis például csak meg kell nyomni a Play vagy a Guide gombot a felvevő távirányítóján, s a TV bekapcsol és kiválasztja a felvevőt, mint forráskészüléket. Mikor végeztünk, s kikapcsoljuk a TV-t távirányítójával, automatikusan kikapcsol a HDD/DVD felvevő is, és minden más HDMI-vel összekötött komponense a rendszernek.

Az új Sony HDD/DVD felvevők közül a HX jelölésű modellek szabvány analóg TV vevővel rendelkeznek, míg a HXD modellek beépített DVB-T digitális vevőt is tartalmaznak (az utóbbiak idehaza valószínűleg nem kerülnek forgalomba). A felvevők júniustól kezdődőem kerülnek az üzletekbe, az árak egyelőre nem ismertek.

Kapcsolódó linkek:

Sony: BRAVIA D3000-es LCD TV-k 100Hz-es képfrissítéssel
Sony: új P és megújult S és V sorozatú LCD TV-k
Sony KDS-55A2000: hatalmas kép, finom felbontással
Sony: megérkeztek az új W2000-es BRAVIA LDC TV-k is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .