Indul a ProSieben és Sat.1 HDTV műsora

1. Oldal

Mától a ProSiebenSat.1 csoport két szabadon fogható TV programját a Sat.1-et és ProSieben-t „felkonvertálja” és nagyfelbontású HDTV szabvány szerint sugározza.
ProSiebenSat.1.gifA ProSiebenSat.1 Group éppen a ma zajló Munich Media Days (Müncheni Médianapok) alkalmából kezdi meg a szabvány felbontású adással párhuzamosan a nem fizetős, 16:9-es széles képarányú Sat.1 HD és ProSieben HD programok ASTRA műholdon keresztül történő sugárzását.

A két HD programot úgynevezett „simulcast” módban sugározzák majd, ami azt jelenti, hogy a nem nagyfelbontásban készült vagy natív HDTV formában nem elérhető műsorokat DVD minőségűre konvertálják, s így sugározzák a földre.

A HDTV adás megtekintéséhez alkalmas felbontású és a megfelelő videojel formátumot fogadni képes úgynevezett HD-ready képmegjelenítőre (TV-re, vetítőre), valamint a műholdról sugárzott digitális HDTV jel vételére alkalmas vevőkészülékre van szükség. A Sat.1 HD és a ProSieben HD 1080 váltott-soros képfrissítésű (1080i) videoformátumot és az új, hatékonyabb MPEG4-H264 képtömörítési szabványt alkalmazzák, és a műholdas sugárzás modulációs eljárása a DVB-S2. A problémát jelenleg az utóbbi jeleket venni képes műholdvevő készülékek hiánya okozza. Mert bár a Humax, a Philip és a Pace már bejelentették alkalmas modelljeiket, de azok egyelőre a piacon még nem kaphatóak, s ugyanez a helyzet a PC-s műholdvevő kártyákkal is. HD-ready TV készülékek és vetítők azonban már szép számmal kaphatóak.

A ProSiebenSat.1 Group állomásain 2004. vége óta már mutattak be nagyfelbontású műsorokat, köztük a ProSieben-en olyan filmeket, mint a Spider-Man, a Men in Black II és a Pánikszoba (Panic Room), s a Sat.1 kísérleti HD csatornáján élőben közvetítették a Bajnokok Ligája döntő HDTV adását.

A műholdas sugárzás adatai:
ASTRA 1E, 19,2° Kelet
Transponder 102
Frekvencia: 12,441 GHz
Polarizáció: függőleges (vertical)
FEC: 9/10
DVB-S 2
Video kódolás: MPEG4 / AVC – 1080i/25 (25 kép/másodperc)
Audio kódolás: AC3 – Dolby Digital
Service Name: Sat.1 HD / ProSieben HD
Service Provider: ProSiebenSat1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .