iTunes: megszűnik és három külön alkalmazás veszi át a helyét

A 18 év után megszűnő iTunes helyébe három különálló alkalmazás lép, az Apple TV app, az Apple Music app és az Apple Podcasts app.


Az Apple WWDC 2019 éves fejlesztői konferenciáján derült ki, hogy rövidesen megszűnik az iTunes, amit még 2001 januárjában Steve Jobs jelentett be. Az eredetileg online zeneáruházként indult szolgáltatás megjelent Windows alatt is, és később az Apple filmekkel, TV sorozatokkal és sok egyéb tartalommal egészítette ki annak kínálatát.

Az iTunes révén az Apple egyszeriben neves számítógépgyártóból globális tartalomszolgáltatóvá is vált egyben, és ez jelentősen hozzájárult az iPod és az iPhone sikereihez. A szoftvert ugyanakkor sokan bírálták zavaros felhasználói felülete és funkcionalitása miatt. Ahogy egyre több mindent tartalmazott, úgy kezdett el még nehézkesebbé válni az iTunes, és a felgyorsítására az elmúlt években tett kísérletek nem sok sikerrel jártak.

Így aztán nem okozott nagy meglepetést, amikor a WWDC 2019 színpadán Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztési alelnöke bejelentette: „Az Apple Music, azaz iTunes-unk jövője nem egy alkalmazás, hanem három: Apple Music, Apple Podcasts és Apple TV.”

A márciusban bejelentett Apple TV+ szolgáltatás eredeti tartalmait már azon az új Apple TV app-on át lehet majd ősztől nézni, ami több mint 100 országban érhető el Apple TV és iOS eszközökön. A műsorkalauzként szolgáló alkalmazás kínálja majd több más streaming videós szolgáltatás mellett a teljes iTunes film- és tévéműsor katalógust, beleértve a 4K HDR képminőségű és Dolby Atmos hangsávú címeket is. Az alkalmazás Mac számítógépeken való elindításával azok némelyikén támogatott lesz a 4K HDR és a Dolby Atmos is.

Az Apple Music app örökli az iTunes zenei részét remélhetőleg annak zűrzavara nélkül, míg az Apple Podcasts app a hangzó szórakoztatás gyűjtőhelye lesz. Az utóbbi gépi tanulást használva segíti a releváns podcastok megtalálását. Az iPhone és iPod készülékek szinkronizálása a Finder alkalmazásból lesz elérhető a Mac számítógépen, míg az iTunes továbbra is elérhető lesz a Windows számára – legalábbis egyelőre.

Az iTunes kivezetése a MacOS Catalina (10.15-ös verzió) megjelenésével veszi kezdetét, mely ősszel jelenik meg szoftverfrissítésként.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .