JVC: 32 mm-es a legkisebb 4K2K D-ILA képmodulátor

1. Oldal

A JVC az InfoComm 2007 kiállításon mutatta be eddigi legkisebb, mindössze 32 mm-es (1,27 inch) a 4096×2400 pixel (4K2K) felbontású D-ILA képmodulátorát és erre épülő vetítőjét.

A kaliforniai Anaheim városában zajló InfoComm 2007 kiállítás alkalmával mutatta be a Victor Company of Japan, Ltd. (JVC) új D-ILA (Direct-Drive Image Light Amplifier) elnevezésű, nagyfelbontású LCOS technológiájú vetítőkben alkalmazható képmodulátor kínálatát. Ezek csúcsát képviseli a világ jelenleg legkisebb, 32 mm-es (1,27 inch), hozzávetőleg 10 megapixel (4096×2400 pixel) felbontású – a teljes HD felbontásnál több mint négyszer több képpontot megjelenítő – D-ILA eszközét.

dila_4k2k_chip.jpg
A digitális mozik „Digital Cinema Initiative (DCI)” 4K2K specifikációjának megfelelő D-ILA képmodulátort egyelőre orvosi, modellezési és szimulációs képmegjelenési feladatok megoldására kívánják felhasználni.

Az önmagában 20.000:1 kontrasztarány elérésére alkalmas képmodulátor chip egyébként ugyanazzal a technológiával készül, mint az igen pozitív fogadtatásban részesült, és dinamikus fényszabályzás nélkül is 15.000:1 natív kontrasztarány elérésére képes DLA-HD1 házi-mozi vetítőben alkalmazott képmodulátorok.

A világrekordnak számító, mindössze 6,8 mikrométer pixelmérettel bíró 4K2K képmodulátor kb. 43%-al kisebb, mint a korábbi hasonló felbontású D-ILA chip volt. A négyszeres WUXGA (1920×1200 pixel) felbontást pont a tervezési és CAD alkalmazások indokolják. A mindössze 0,25 mikrométer pixelex közötti rés jóvoltából a kitöltési tényező (aperture ratio) nagyon magas, legalább 93%.

A jövőbeli alkalmazási lehetőségek között egyelőre nem szerepel a HDTV képmegjelenítés, de az e képmodulátor fejlesztése során szerzett tapasztalatok hasznosíthatóak a hétköznapi házi-mozi vetítőkbe is.

Kapcsolódó linkek:

JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
JVC: új 1080p-s D-ILA házi-mozi vetítő rendkívüli kontrasztaránnyal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .