JVC: új 1080p-s D-ILA házi-mozi vetítő rendkívüli kontrasztaránnyal (Frissítve)

1. Oldal

Tegnap Frankfurtban bemutatták az európai sajtónak is a februárban megjelenő JVC DLA-HD1 házi-mozi vetítőt, melynek saját kontrasztja 15.000:1-hez, s ezt az értéket bármiféle írisz nélkül képes produkálni, ami iparági csúcsnak számít.
A DLA-HD10K2874 kistestvérének szánt JVC DLA-HD1 (a DLA-RS1 típusjel alatt megjelenő, műszakilag teljesen azonos, de külsejében némileg eltérő modellt csak az USA-ban forgalmazzák majd a professzionális termékek között) tehát dinamikus fényszabályzási manipuláció nélkül is rendkívüli kontrasztarányával úgy tud valódi feketét reprodukálni, hogy közben nem vész el a nagyfelbontású kép többi részének fényereje. Ez kulcsfontosságú lehet abból a szempontból, hogy minden részlet valóban megjelenjen a vetített képen.

DLA-HD1_600px.JPG
A DLA-HD1 mindezt elsősorban LCOS technológiájú, új fejlesztésű, 17,78 mm-es (0,7 inch) teljes HD (1920×1080 pixel) felbontású D-ILA képmodulátor chipjeinek köszönheti – mert természetesen három van belőlük egy vetítőben. Ezek felületéről ugyanis, az eddigiekhez képest sokkal kevésbé szóródik nem kívánt irányokba a fény, s így az önmagában is döbbenetes, 20.000:1 kontrasztarány elérését teszi lehetővé. Ezt egy ugyancsak új, sokkal pontosabb fénypolarizációt, s így kevesebb optikába jutó fényszivárgást okozó optikai egységgel kombinálva éri el a vetítő a jelenleg csúcsnak számító 15.000:1 kontrasztarány. A 200 Wattos UHP lámpa maximum 700 lumen fényerő előállításhoz elegendő. Kérdésre válaszolva a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kibocsátott fénymennyiség még 6.500 Kelvin fokos színhőmérséklet mellett is legalább 600 lumen, s ez az érték az optika állásától függően maximum 20%-al csökkenhet.

Az új vetítő 16 elemből álló teljesen üveg lencséjét, mely jelentősen csökkenti a kromatikus aberrációkat, és a vetítővászon minden pontján tökéletes élességű nagyfelbontású képet biztosít a Fujinon Corporation gyártja. A kétszeres nagyításátfogású lencse lehetővé teszi, hogy kisebb távolságból is elég nagy képet lehessen vele vetíteni (a 2,5 méteres képátlójú 16:9-es képet 3,01 és 6,08 méter között elhelyezett vetítővel lehet előállítani). A DLA-HD1 elhelyezését nagyban segíti, hogy azt lencseeltolással a kép tengelyéhez képest függőlegesen ±80%-al, vízszintesen ±34%-al lehet máshová pozícionálni.

Az előlapján lévő szellőzőnyílásokon minimális turbulenciával be- és kiáramló levegő csak 25dB zajt termel, s a tiszta konstrukció miatt a vetítő fal elé is elhelyezhető.

A DLA-HD1 videojel-feldolgozásának magját a JVC és a Gennum Corporation közös fejlesztésű GF9351-es videoprocesszora adja. Ez a nagypontosságú skálázási funkciónak és a négy VXP technológiának (FineEdge, FidelityEngine, TruMotionHD, RealityExpansion) köszönhetően a magas minőségű képek hűséges reprodukcióját biztosítja.

DLA-HD1_csatik.JPG
A vetítő hátlapján két 1.2-es verziojú, PC és HDTV kompatibilis HDMI, egy komponens, egy kompozit (az utóbbiak RGBS SCART jel fogadására is alkalmasak), és egy S-Video bemenetet, valamint egy RS-232 csatlakozót találunk. A DLA-HD1 minden ismert videojelet felismer és kezel köztük a 1080p60/50/24 formátumokat is.

Az európai piacon várhatóan februárban forgalomba kerülő DLA-HD1 javasolt hazai fogyasztói ára 1.699.000 Ft lesz.

Kapcsolódó linkek:

JVC: a teljes nagyfelbontású DLA-HD10K(S) házi-mozi vetítő már kapható
JVC DLA-HD10K: az új teljes HD felbontású vetítő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .