JVC: a teljes nagyfelbontású DLA-HD10K(S) házi-mozi vetítő már kapható

1. Oldal

Az Európában először nálunk, a tavalyi HÁZIMOZI ÉS HI-FI SHOW-n bemutatott JVC DLA-HD10K(S)2874 vetítő a ma elérhető legnagyobb felbontást, egyenletes filmszerű képet ígér kiváló színvisszaadással.
A JVC DLA-HD10K(S)2874 vetítő nemcsak a házi-mozik, de a film-utómunkálati stúdiók és más felhasználások legmagasabb minőségi és installációs igényeit is kielégíti. Ebben a zászlóshajónak tekintett modellben is a sajátfejlesztésű 3 képmodulátor „chipes” Direct Drive Image Light Amplifier (D-ILA) technológiát – a LCOS egy fejlett változatát – alkalmazzák.

dla-hd10k_2.jpg
d-ila_chip.jpgAz 1920×1080 pixel sajátfelbontású DLA-HD10K(S) tehát „nem mozgó” visszaverő tükröcskék sokaságával állítják elő a képet, s mivel ezek oly közel helyezkednek el egymáshoz (a köztük lévő rés csupán 0,35 μm) mint semelyik más versenytárs technológiánál, ezért a kép teljesen mentes a pixelek között általában látható rácsozattól, s rendkívül egyenletes és természetes. Három ilyen chip alkalmazásával elkerülhető a kép vibrálás, és a sokakat zavaró „szivárványhatás”, mely a fehér összetevőire való látható széteséseként tapasztalható, s az „egy-chipes” vetítők jellemzője.

A JVC saját AG (Analogue Gradation) technológiája nagyon pontos árnyalatokat állít elő, különösen a 20%-os világossági szint alatti sötétebb képrészeken. A szürkeskála reprodukálásának minőségét tovább javítja a 2500:1 kontrasztarány érték, amire bármiféle dinamikus fénymennyiség-szabályzás nélkül képes a vetítő.

dla-hd10k_CG.jpg


A DLA-HD10K(S) optikai egysége gazdag, természetes színeket produkál, a szabványnál szélesebb tartományban, egyenletes árnyalatokkal és kis zajjal. A fehér színhőmérséklete 6500 Kelvin fokra (D65) van beállítva, ami optimális, a moziban megszokott színvisszaadást nyújt. A D-ILA folyadékkristályai vezérlőfeszültség nélkül – mikor a pixelek „feketék” – függőlegesen állnak. Ezért a technológia valóban tökéletes feketéket reprodukál.
A vetítő kétféle, különböző vetítési távolságtartományhoz alkalmazható változatban kapható. A DLA-HD10KS képtávolság/képszélesség aránya (throw ratio) 1,5–2,1:1, a DLA-HD10K lencséjével ez a paraméter 2,0–3,8:1. A precíziós, nagyfelbontású, teljes egészében üveg lencsék alkotta motoros képnagyítású (zoom) és fókuszú optikával a képbeállítás pillanatok alatt megvan, a 0-60% függőleges lencseeltolással (lens shift) pedig még rugalmasabban helyezhető el a vetítő akár a mennyezeten akár egy asztalon.

A JVC olyan eredeti légáramlást dolgozott ki a vetítőben, ami optimális hűtés mellett is igen csendes (27 dB). A DLA-HD10K(S) üzemeltetési költségei elviselhetőek, mivel a 200 Wattos, 2000 órás élettartamú lámpa 500 dollár (kb. 100.000 Ft) alatti ára ebben a kategóriában kedvezőnek mondható.

A vetítőn csak egy HDCP kompatibilis DVI digitális videojel bemenet van, mely 1080p formátumú jelet fogad. A gyártó jelenleg két videoprocesszort kínál a DLA-HD10K(S)-hez.

spc_rear_ld-hd1k.jpg
Az LD-HD1K „AV hub” processzor (ami azonos a DVDO iScan VP30-al) kiváló árfekvésű készülék, mely 11 videojel bemenettel, köztük 4 HDMI csatlakozóval rendelkezik, és kapcsolható digitális audiobemenetek is találhatóak rajta.

spc_rear_ld-hd2kb.jpg
Az LD-HD2KB „digital video” processzor a legmagasabb minőségi követelményeket is kielégítő, Faroudja által gyártott modell (a DVP-1080-al azonos). Ez a processzor már tartalmazza a híres DCDi új, a nagyfelbontású 1080i jelekhez is megfelelő, pixel pontos váltott-sorosból progresszív képfrissítésbe alakító áramkört 3:2 képlebontással. A készülék optimalizált videojelet küld a vetítőhöz, és a 1080p jelek továbbítására is alkalmas.

Mindkét processzorhoz jár egy 5 méteres DVI-D illetve DVI-HDMI interfészkábel, de ennek hossza megfelelő minőség esetén maximum 10 méter lehet, e felett optikai vagy más konverzió szükséges.

Kapcsolódó linkek:

JVC DLA-HD10K: az új teljes HD felbontású vetítő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .