JVC DLA-Z1: az új 4K D-ILA BLU-Escent házi-mozi projektor

1. Oldal

A JVC november végétől kapható új DLA-Z1 csúcsprojektora natív 4K felbontást, ehhez illő új teljesen motorizált lencsét, dinamikusan vezérelt BLU-Escent lézer-hibrid fényforrással 3.000 lumen fényáramot és széles színteret kínál akár HDR képvetítéshez.


A JVC DLA-Z1 a világ legkisebb, 17,5 mm-es (0,69 inch) natív 4K (4.096 x 2.160 pixel) felbontású D-ILA képmodulátoraival büszkélkedhet, melynek pixelközei 31%-kal keskenyebbek, mint a korábbi paneleké. A vetítő BLU-Escent fényforrásának kék lézerdiódái 20.000 óra élettartamúak és állítólag 3.000 lumen fényáramot produkálnak. Ezzel már egy 4 m széles (180 inches) vásznon is elérhető a HDR tartalmakra ajánlott 32 foot-Lamberts csúcsfényesség. A „Dynamic Light Source Control” a jelenet fényességének és kontrasztjának megfelelően dinamikusan szabályozza a lézer fényforrás fénykibocsátását. A JVC azt állítja, hogy ezzel végtelen kontrasztarányt tudnak elérni.

JVC DLA-Z1_2.jpg
A JVC azt is állítja, hogy a lézer fényforrással és az új Cinema Filter színszűrőkkel a DLA-Z1 100%-os DCI-P3 színteret tud reprodukálni, ami azt is jelenti, hogy a projektor eléri a BT.2020 által előírt színtér 80%-át. Ezekkel a képességekkel a DLA-Z1 kiváló képet ígér olyan DCI-P3 színtérrel elkészített Ultra HD és HDR tartalmakkal, mint amilyenek az Ultra HD Blu-Ray lemezeken találhatóak alapszínenként 10 bites árnyalati felbontással, Rec.2020 színtérleírással és HDR10 formátummal.

A DLA-Z1 új formatervű matt fekete házába új, 16 csoportból álló 18 elemű tisztán üveg lencserendszert és alumínium lencsecsövet terveztek. A lencsék átmérője a szokványos 65 mm helyett 100 mm, hogy a projektor fókuszált 4K felbontású képet vetíthessen a teljes vászonra, és 100% függőleges, 43% vízszintes képeltolási tartomány álljon rendelkezésre. Emellett a különböző törésmutatójú RGB fénynek megfelelően öt anomális szórólencsét alkalmaznak a képeltoláskor fellépő kromatikus aberráció és színes szegélyek minimalizálására, ami 4K felbontású grafikák pontos vetítését eredményezi. A teljesen motorizált lencse kétszeres nagyításátfogású (vetítési aránya 1,4:1 – 2,8:1) és a beállításai lencsepozíció memóriában tárolható.

A JVC eredeti „Multiple Pixel Control” felbontásjavító technológiáját továbbfejlesztve állít elő finom részleteket Full HD-ból konvertált képekből. A DLA-Z1 a „Clear Motion Drive” technológiát és a D-ILA eszköz meghajtását optimalizáló „Motion Enhance” kombinálásával minimalizálja a mozgás okozta elmosódást.

A vetítő kompatibilis lesz az „Auto Calibration” funkcióval, ami automatikusan képes kalibrálni a különböző képeket a nézési körülményekhez. A „Screen Adjust Mode” a vetítővásznak eltérő anyagai által okozott színeltérést optimalizálja, kompatibilitást biztosítva további új vásznakhoz.

A DLA-Z1 alacsony késleltetésű üzemmóddal is rendelkezik játékhoz, és tíz telepítési módjában együtt kezelhetőek olyan beállítások, mint a lencsepozíció memória, a pixel beállítás és a képernyő maszkolás.

A projektor mindkét HDMI bemenete megfelel a legutolsó 2.0a verziónak, a HDCP2.2 tartalomvédelmi szabványnak és alkalmas az akár 18Gbit/sec sebességű adatátvitelre.

A DLA-Z1 a JVC új high-end csúcsvetítője és a világ első „THX 4K Display” minősítésű projektora decembertől lesz kapható 35.000 € (kb. 10,9 millió Ft) áron.

Kapcsolódó linkek:

JVC: új 4K D-ILA projektor az IFA 2016-on (videó)
JVC: új D-ILA vetítők HDR és HDCP2.2 támogatással
JVC: BLU-Escent technológiájú vetítők lézer-hibrid fényforrással

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .