HDMI 2.0a: a nagy dinamikatartományt támogató új specifikáció

1. Oldal

A HDMI Forum által bejelentett frissített 2.0a specifikáció támogatja a nagy dinamikatartományú (High Dynamic Range – HDR) videók továbbítását is, ami az idén megjelenő csúcs TV-k képminőségének fontos újdonsága.


Az eddigieknél fényesebb világos és mélyebb sötét képrészletek, azaz nagy dinamikatartomány (HDR) megjelenítésére alkalmas első TV-k hamarosan kaphatóak lesznek. A HDR szabványok egyik fontos darabja kerül a helyére a HDMI specifikáció frissítésével.

HDMI_csatlakozó.jpg
A HDMI 2.0a a HDMI 2.0 specifikáción fölül támogatja a HDR formátumokat, mégpedig azok statikus metaadatainak (kísérő adatainak) továbbításával. Vagyis egy HDMI 2.0a bemenettel rendelkező TV képes lesz meghatározni, hogy HDR, azaz nagy dinamikatartományú-e a jel, amit például egy Ultra HD Blu-Ray lejátszó szolgáltat HDMI 2.0a kimenetén át. A HDR megjelenítésre alkalmatlan TV-k ezeket a metaadatokat figyelmen kívül hagyják.

A HDMI Forum bejelentése szerint, „a HDR-el kapcsolatos frissítés tartalmazza a Consumer Electronics Association (CEA) által közelmúltban közzétett aktualizált HDR Static Metadata Extensions (azaz statikus metaadat kiterjesztések) CEA-861.3 hivatkozásait.”

A HDMI 2.0a-nak tehát csak a HDR megjelenítésre alkalmas TV-k és későbbi vetítők esetében van jelentősége. Ilyenek lesznek már a Panasonic CR850/CX800, a Samsung JS9500, a Sony X94C/X93C készülékek és az LG új 4K Ultra HD OLED TV-i. Ezek HDMI bemenetei akár egy későbbi firmware frissítéssel is alkalmassá tehetőek a 2.0a specifikációra.

Kapcsolódó linkek:

LG: a 2015-ös 4K Ultra HD TV-k jellemzői
Samsung: a 2015-ös 4K Ultra HD TV-k jellemzői
Panasonic: mit kínálnak a 2015-ös TV-k képminőségben?
Mi újat tudunk az Ultra HD Blu-Ray lemezformátumról
Sony: új 4K Ultra HD BRAVIA LCD TV-k Android TV-vel
CEA: HDMI 2.0 és HDCP 2.2 nélkül többé nem Ultra HD a TV
HDMI 2.0: ilyen lesz az új szabványverzió
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .