JVC DVD felvevők és lejátszók 2005-re

1. Oldal

Az európai forgalmazók prágai találkozóján látottak alapján bemutatjuk a JVC 2005-ös házi-mozi technológiai és termékújdonságait. Az ismertetett modellek piaci megjelenése és jellemzői még változhatnak, de jól mutatják a gyártó szándékait.
A JVC idén bevezetésre kerülő szépszámú a DVD felvevője is azt jelzi, hogy a csupán lejátszásra képes készülékek piaca leáldozóban van, a videomagnók helyébe lépő készülékek iránt viszont minden bizonnyal tovább növekszik a kereslet.

DR-M80_DR-M100.jpg

JVC DR-M100S
JVC DR-M100S


A JVC alapmodellje 2005-ben (a DR-M10SE1914 utóda) a DR-M100SE lesz. A tavaszra várható új rekorder megújult külseje egyelőre nem túl sok tudható belső újdonságot takar, és a gyártó hagyományait követve továbbra is DVD-RAM, DVD-RW (VM és VRM) valamint DVD-R lemezformátumokra készít felvételt, s ezek mellett lejátszza a DVD-Video, CD, SVCD, VCD, CD-R/RW lemezeket és az MP3, JPEG állományokat.

JVC DR-M80S
JVC DR-M80S


A nyáron érkező DR-M80SE/BE a belépőmodell, mely fekete házzal is kapható lesz és az előlapi DV bemeneten kívül, mindent tud majd, mint amit a DR-M100SE, de ára annál kb. 15%-al kedvezőbb lesz.

A merevlemezes DVD felvevők közül először, tavasszal a DR-MH50SE jelenik meg, de ez még a DR-MH20SE1967 és DR-MH30SE1966 250 GB-os HDD-vel ellátott változata lesz. Az igazi újdonságok csak a nyarat követően érkeznek.

JVC DR-M600S
JVC DR-M600S


A DR-MH300SE/BE és a DR-MH600SE/BE a DR-M100SE alapjaira épül, és merevlemezes rögzítőként számos új jellemzővel gazdagodik. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy az új rekorderek HDD-in eredeti DV formátumban (25 Mbit/sec bitsebességgel) rögzíthetőek, szerkeszthetőek a kamerával készült felvételek, és írhatóak vissza kazettára. Ennek előnyeit nem kell azoknak ecsetelni, akik már látták a különbségét egy DV formátumú és egy abból készült MPEG2 tömörített videó kép között. A HDD-n tárolt anyag persze bármikor lemezre írható az intelligens kétmenetes bitsebesség-optimalizáló MPEG2 tömörítéssel, mégpedig kb. fele annyi idő alatt, mint az elődmodelleknél (egy 2 órás SP üzemmódban készült 4,7 GByte-os felvétel felírása DVD-R-re 4 perc, DVD-RAM-ra 6 perc, DVD-RW-re 7,5 perc).

A DR-MH300SE/BE merevlemezének kapacitása 160 GByte, a DR-MH600SE/BE-be, pedig 250 GByte-os HDD-t építenek. Az utóbbi modell JVC DVD felvevők szokásos előlapi DV, S-Video, AV bemenetekein és hátlapi progresszív komponens (YPbPr), S-Video, AV, optikai és koaxiális digitális audió kimenetekein, valamint a két SCART csatlakozónján kívül HDMI kimenettel is rendelkezik.

A VHS-t és a MiniDV-t kitaláló JVC továbbra is számos új kombi kazettás/DVD felvevőt kínál. Ezek között lesz a jelenleg futó DR-MV12249-et felváltó DR-MV5, mely funkcionalitását tekintve egy DR-M100SE DVD rekorder és egy mindent tudó Hi-Fi VHS videomagnó keresztezésének tekinthető. Ez a készülék egy gombnyomásra másolja át a DVD-t VHS-re és viszont, ráadásul ez utóbbi esetben automatikusan miniatűr mozgóképekkel azonosítható DVD műsormenüt képez az VHS-en indexekkel elválasztott műsorrészekből. Két kazettás/HDD/DVD kombinált felvevőről, a DR-DX7-ről és a DR-MX1-ről már korábban hírt adtunk.

XV-N422S.jpg
Az új JVC DVD lejátszók alapmodelleknek tekinthetőek, vagyis nem igyekszenek műszakilag túl sokat nyújtani, e helyett formatervükkel és főleg kékfénnyel megvilágított lemeztálcájukkal igyekszenek elkápráztatni a vásárlókat. Az SX-N320B/SX-N322S PAL progresszív képfrissítést, hanggal és felirattal működő változtatható sebességű lejátszást, az SX-N420B/SX-N422S pedig DivX kompatibilitást is kínál.

A JVC által elképzelt jövőről szólt a kiállított prototípus Blu-ray Disc (BD) rekorder, és a cég által kidolgozott kombinált HD/SD kombi ROM (DB és DVD9) lemez bemutatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .