JVC: már kaphatóak az új, Super-Slim teljes HD LCD TV-k

1. Oldal

A JVC új „Super-Slim” teljes HD felbontású LCD TV-k nemcsak kis készülékvastagsággal, fényes és keskeny képernyő körüli kerettel, kisebb súllyal, de alacsonyabb áramfogyasztással is dicsekedhetnek.
A JVC új „Super-Slim” teljes HD felbontású LCD TV-k házának mélységi mérete csupán 39mm, kivéve a jelfeldolgozó-, és vevőelektronikát, valamint a csatlakozókat fogadó középrészt, ami 74mm vastag a panel közepénél.

JVC_Slim_LCD.jpg
A formaterv jóvoltából féloldalról nézve a modellek valóban igen vékonynak tűnnek. A készülékek csekély vastagsága mellé egy szintén keskeny, mindössze 23mm széles képernyőt övező fényes fekete keret társul, s így a képet körülvevő készülékház alig látszik. A 107 centis (42 inch) képátlójú modellek kevesebb mint 20kg-ot nyomnak, és 190 wattnál csekélyebb a teljesítményfelvételük, ami az egyik legkedvezőbb érték a jelenleg gyártott készülékek között.

Már kaphatóak az első 1920×1080 pixel felbontású „Super-Slim” LCD TV-k, a 107 és 117 centis (42 és 46 inch) LT-42S903835 illetve LT-46S903901. Még kérdéses, hogy az analóg mellett digitális (DVB-T) tunert is tartalmazó LT-42DS9, LT-46DS9 is kapható lesz-e idehaza (túl sok értelme nem lenne).

JVC_Slim_LCD_panel.jpg
A vékony készülékek gyártását a JVC újonnan fejlesztett, az eddiginél kisebb vastagságú panelmegvilágító egysége és tápellátó alapegysége teszi lehetővé. Ahogy az a baloldali ábrán látható, az új panelmegvilágító egység mindössze 20mm-es vastagságával mintegy 40%-al vékonyabb a hagyományos LCD megvilágítási rendszernél, és az azt körülvevő keret is keskenyebb, a korábbi 22,4mm-el szemben, csupán 13mm. Ráadásul az egység tömege is 3 kilogrammal kisebb, mindössze 12kg, és 20W-al kevesebb, 145W teljesítménnyel is beéri.

A panelmegvilágító egység mélységének csökkentése kapcsán persze meg kellett oldani egy műszaki problémát. A fény egyenletes eloszlását biztosítani hivatott hagyományos fénydiffúzor lemezhez közelebb elhelyezett hidegkatódos fénycsövek miatt az LCD képernyő megvilágítása egyenetlenné válik. Ahol a fénycsövek közel kerülnek a diffúzorhoz ott világosabb, azok között viszont sötétebb foltok jelennek meg. A problémának két megoldása lehetséges, vagy további fénydiffúzort kell alkalmazni, vagy több, sűrűbben elhelyezett fénycsövet kell használni. Az első megoldás csökkenti a fényerőt, a második költséges és növeli a teljesítményfelvételt.


JVC_Slim_LCD_technologia.jpg
A JVC mérnökeinek a diffúzor lap és a fényvisszaverő hátfal optimalizálásával, valamint az egész elrendezést javítva sikerült kifejleszteniük a vékonyabb panelmegvilágító egységet, ahogy azt a fenti és alábbi ábrák illusztrálják. Ez egyenletes fényeloszlást nyújt a sarkokban és az éleknél is további fénycsövek nélkül, miközben kielégítő megvilágítást biztosít a képernyő kellő fényerejéhez.

JVC_Slim_LCD_technologia2.jpg
Kifejlesztettek egy vékonyabb, mégis hatékonyabb tápellátó alapegységet is, és azt közvetlenül szerelve alkalmazzák az LCD panel megvilágító egységén ventilátor nélküli hűtési rendszerrel.

Az így kialakított modult és tápellátó egységet csomagolják be a fényes és stílusos házba. Az érintésre érzékeny kezelőszervek elegánsan simulnak a vékony házba, és a hátlapon megtalálhatóak a VESA szabványnak megfelelő furathelyek a falra történő felszereléshez. A JVC saját felszerelési lehetőséget is kínál, az RK-C426WB9 opcionális tartókonzollal, mellyel a készülék még közelebb helyezhető a falhoz.

A „Super-Slim” LCD TV-k teljes HD felbontású paneljük mellett viselik a HD-ready 1080p megjelölést is, jelezvén, hogy megfelelnek az EICTA által felállított kritériumoknak is. Vagyis többek között három HDMI bemenetükön keresztül képesek fogadni és megjeleníteni a 1080p/24Hz-es videojel formátumot is.

Az új „Super-Slim” LCD TV-ket a gyártó „DynaPix HD” képprocesszorával szerelik, mely valós időben dolgozza fel a képjeleket a képérzékeléstől a zajcsökkentésig, a szín- és kontrasztjavítással egyetemben. A filmek fontos hanghatásainak kiemelése érdekében a „MaxxBass” harmonikus gazdagító eljárása nyújt természetes és mély torzításmentes basszusokat a TV-k hangsugárzóiból, még kis hangerőn is.

Az új 107 centis „Super-Slim” LCD TV-k 190W alatti fogyasztása kb. 20%-al alacsonyabb, mint a hasonló képméretű hagyományos készülékeké, ami további 30%-al csökkenthető a képernyő fényerejét a környezeti megvilágításhoz automatikusan beállító ECO üzemmóddal.

Kapcsolódó linkek:

JVC: rövidesen idehaza is kapható a DLA-HD100
JVC: új, teljes HD felbontású 2008-as LCD TV modellek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .