Kábel nélkül?

1. Oldal

Korunk betegsége a TV függés. Sokan minden helységet telepakolnak képernyővel, nehogy lemaradjanak valamiről. Ezekre a „betegekre” gondolt a Sharp és a Loewe, akik hamarosan piacra dobják a kábel nélküli készülékeiket.
SharpLC-15L1E.jpgNovemberben készül a Sharp bemutatni az első valóban hordozható LC-15L1E névre hallgató, kábel nélküli TV készülékét. A több, mint félmillió forintos berendezés mindössze 15 colos képernyővel bír, így nem kifejezetten házi-mozi eszköz, kivéve, ha az elnevezést kissé tágabb értelembe vesszük. A készülék ugyanis a mindent-egybe-a-hordozhatóságért elvet követve képes arra, hogy teljes hang és képi élvezetet nyújtson, miközben egyetlen kábel sem kell hozzá. Nem kell tehát megvárnunk többé a reklámot, ha ki kell menni…

A jel 2,4GHz-es vivőfrekvencián érkezik a készülékbe. A forrás lehet TV-adás, videó vagy DVD lejátszó egyaránt, a lényeg, hogy a szobai adóegységtől 30 m távolságban maradjunk. A képernyő a Sharp által kifejlesztet AQUOS technológián alapszik, melynek nagy előnye, hogy mind függőlegesen, mind pedig vízszintesen 170°-os nézőszöget biztosít, emellett pedig egy speciális szűrő is segít abban, hogy amennyiben a nap rásüt ne romoljon a látvány. A felbontás hagyományos VGA, vagyis 640×480, amelyhez 430cd/m2 fényerő párosul, s mindezt 500:1 kontraszttal.

Hogy teljes legyen az élvezet, a fejlesztők megoldották, hogy a kommunikáció 2 irányú legyen, vagyis nem kell magunkkal vinnünk a távirányítót, megfelelő összeköttetéssel a készülékről irányíthatjuk a forrást. A tápellátásról természetesen egy aksi gondoskodik.

LoeweMimo15.jpgA Sharp legnagyobb ellenfele a Loewe lesz, mely szintén novemberben rukkol elő a 15 colos LCD Mimo TV-vel, majd jövő márciusban a 22 inches változattal. Többletként szolgáltatnak beépített rádiót, s mivel a küllem mindig is számított a Loewe-nél, ezért lesz 5-6 féle cserélhető előlap is és egy kecses háromlábú állvány. Pontos árat nem tudunk, de feltehetőleg olcsóbb lesz, mint a Sharp.

A hír azért lehet érdekes a házi-mozi szerelmeseinek, mert a kábel nélküli megoldások rohamos fejlődésével lassan erre a területre is becsempészik magukat. Hányan szeretnének utólag egy jó rendszert otthonra, miközben utálják a kábelcsatorna látványát. Talán ezekkel a megoldásokkal egyszer majd minimálisra csökken a kábelek száma. Persze a tápellátás örök kérdés marad…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .