Kalózok már a Blu-ray vásárlókat célozzák másolataikkal

1. Oldal

Képzett illegális filmsokszorosítók legújabban már a Blu-ray felhasználók számára igyekeznek másolt lemezeket kínálni, melyek persze nem Blu-ray lemezek, hanem csak DVD-re írt AVCHD formátumú, tehát nagyfelbontású képet tartalmazó másolatok.

kaloz.jpgA Kínában gyártott hamis „Blu-ray” lemezek valójában nem BD-ROM formátumúak, hogy a tartalom felférhessen a jó öreg DVD lemezre. A kalózok az illegális másolatokat Blu-ray lemezként adják el, de az AVCHD tömörítést használva a képminőséget 720p felbontásra csökkentik, és az így nyert videót egyenesen DVD-re írják.

A nagyfelbontású kamerákban használatos AVCHD (Advanced Video Codec High Definition) codec olyan hatékonyan tömöríti a felvételeket, hogy azok akár SD kártyára is rögzíthetőek. A legtöbb ma kapható Blu-ray lejátszó ráadásul le is tudja játszani a DVD lemezekre ebben a formátumban rögzített nagyfelbontású tartalmakat.

Az egyelőre csak Ázsiában kapható ál Blu-ray lemezek csomagolása megtévesztésig hasonlít az igaziakra. Ott van rajtuk a Blu-ray logó és hologram, és a doboz formája is azonos.

Bár ezek az illegális másolatok nem adják ugyanazt a teljes 1080p felbontást, tömörítetlen sokcsatornás hangot és egyéb extrákat, mint az igazi Blu-ray lemezek, de bámulatra méltó a kalózok zsenialitása, mert a módszer eredményeként kapott lemez képminősége össze sem hasonlítható a moziba titokban becsempészett kamerával készített felvételekkel. Meg kell állapítani, hogy a kalózok tulajdonképpen felfedezték a Blu-ray Disc elleni legújabb formátumot.

Kapcsolódó linkek:

Aggódás és bizakodás a Blu-ray jövője kapcsán
A SlySoft AnyDVD HD kikapcsolja a BD+ másolásvédelmet
Már a BD+ másolásvédelmét is feltörték
Új nagyfelbontású videokamera formátum a láthatáson

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .