A HDMI támogatói 3D jelátvitelre készítik elő a szabványt

1. Oldal

A High Definition Multimedia Interface (HDMI) támogatói hisznek benne, hogy az iparág egyszer képes lesz sztereoszkópikus 3D televíziós adásra, és abban, hogy a HDMI kész az indulásra az elsőgenerációs 3DTV-hez.
HDMI_150px.jpgA Consumer Electronics Association (CEA) fogja felfrissíteni a HDMI lelkét alkotó kulcs specifikációt, hogy az kész legyen a sztereoszkópikus 3D-re. Ez egy lépés a sok közül, melyeket a CEA most vizsgál a 3DTV-hez vezető úton. Hosszútávon szükség lehet a HDMI sávszélességének növelésére, hogy az képes legyen a sztereo teljes nagyfelbontású 3D video átviteléhez.

A jelenlegi 1.3-as verziójú HDMI akár 10 Gbit/sec. sebességig támogatja az összeköttetést, ami bőven elég az 1080 soros, 60 Hz-es progresszív képfrissítésű bal- és jobbszembe jutó videó kezeléséhez, mely összesen 8 Gbits/sec-nál nem igényel többet. De a 3DTV támogatói végső soron 120Hz-es képfrekvencia támogatást akarnak a nagyfelbontáshoz és több 3D nézetet.

Erre persze még soká lesz szükség, de kiszolgálható a HDMI specifikáció ritkán használt dual-link szolgáltatásával, vagy végső soron az alapsávi kapcsolat megújításával. A specifikációnak ugyanis van tere fejlődni.

Rövidtávon az iparágnak meg kell határoznia, miként vigyék át HDMI-n az információt egy 3D képes eszközről, és kísérőadat jelzést a 3D video-adatfolyamról. Ez a CEA munkacsoportjának feladata, mely a megfelelő szabvány megújításán dolgozik.

Kapcsolódó linkek:

3D: az SMPTE az otthoni 3D szórakoztatás szabványain dolgozik
3D Blu-ray lemezről a SID 2008-on
A 3D otthoni felhasználásán munkálkodó szervezet alakult
A 3D TV-hez már csak műsorok kellenének
A HDMI új specifikációi (pontosítva)
A HDMI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .