Már a BD+ másolásvédelmét is feltörték

1. Oldal

Hiába jósolták elemzők, hogy a Blu-ray Disc extra másolásvédelmi rendszere a BD+ „áthatolhatatlan” és valószínűleg 10 évig feltörhetetlen lesz, néhány hónap is elég volt annak térdre kényszerítésére.
Az AACS tartalomvédelmi rendszerét már lassan egy éve feltörték, és bár az Advanced Access Content System Licensing Administrator (AACSLA) érvénytelenítette a feltört kódoló kulcsokat a Blu-ray táborhoz tartozó stúdiók abban bíztak, hogy a formátum további védelmi rétege, a BD+ hosszú távon is megvédi szerzői jogaikat. Az idén nyáron végre el is készült a BD+ specifikációja, és a 20th Century Fox meg is jelentett néhány Blu-ray filmet, melyek néhány Samsung lejátszónak okoztak is gondot, s csak firmware frissítést követően voltak készek lejátszani azokat.

AnyDVD_HD.jpg
A sokak által hosszú időre feltörhetetlennek ítélt BD+ azonban nem sokáig állta ki a hivatásos támadók rohamát. A SlySoft már be is jelentette, hogy AnyDVD HD „ripper” programjának 6.1.9.6 beta változata már képes másolni a BD+ védelemmel ellátott lemezek tartalmát is. A program eltávolítja a „BD+ nem támogatott” figyelmeztetést, és a lemásolt film HDCP kompatibilitás nélküli monitoron is megtekinthető egy PowerDVD 3104 vagy AnyDVD lejátszó szoftvert futtató PC segítségével, valamint egyes jelentések szerint PlayStation 3 és asztali lejátszókon is működik.

Az Antiguán bejegyzett kis szoftvercég még ahhoz is vette a bátorságot, hogy üzenjen a BD+-t eddig egyedüliként alkalmazó 20th Century Fox filmstúdiónak: „Ahogy láthatjátok a BD+ nem nyújt semmivel több biztonságot, csak bosszúságot néhány régebbi lejátszóval rendelkező vásárlójuknak. Így lennének olyan kedvesek eltávolítani ezt a hülyeséget, és elkezdeni megjelentetni filmjeiket HD DVD-n? Több ezer ember van, aki hajlandó lenne pénzt adni önöknek (ezért).”

Azok számára is van üzenete a cégnek, akik HD médiára szeretnének költeni: „Kérlek vegyetek HD DVD-t Blu-ray helyett. A HD DVD sokkal fogyasztóbarátabb (pl. nincs régiókódolás, az AACS nem kötelező). Ne add pénzed olyanoknak, akik felhasználói jogaidat az ablakon dobják ki.”

Az utóbbi megjegyzés arra vonatkozik, hogy a BD+ extra védelemmel a Blu-ray lemezek még a sokak által jogos felhasználói igénynek ítélt biztonsági másolat és saját célú felhasználás érdekében merevlemezre másolás lehetősége is lehetetlenné tenné az egyszerű felhasználók számára. Ezt az úgynevezett menedzselt másolást viszont az AACSLA szeretné mielőbb lehetővé tenni.

Kapcsolódó linkek:

Kész a Blu-ray Disc BD+ extra másolásvédelmi rendszere
Legális lehet a Blu-ray Disc és HD DVD menedzselt másolása
A népszerűség átka a HD DVD hack? (Kommentár)
Immár hivatalosan beismert az AACS-t ért „támadás”
Feltört nagyfelbontású filmek az interneten
Feltörték a Blu-ray és HD-DVD lemezek AACS másolásvédelmet?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .