Kész a teljes specifikációjú 8K Super Hi-Vision lézer vetítő

1. Oldal

Az NHK és a JVC együttműködésével kifejlesztett 8K Super Hi-Vision (SHV) projektor LCOS paneljeivel 7.680 x 4.320 pixel felbontású képet vetít, akár 120Hz frissítéssel és széles színtérrel a félvezető lézerek alkotta fényforrásnak köszönhetően.


A hosszú évek óta fejlesztett Super Hi-Vision (SHV) televíziózás technikai elemei között fontos szerepet játszik a nagy vásznat megvetítő 8K projektor, aminek 120 Hz képfrissítésű verziója már 3 éve elkészült.

NHK_8K_lézer_projektor.jpg
Az NHK japán műsorszóró társaság az SHV technológiával foglalkozó rendezvényén mutatták be a JVC Kenwood együttműködésével fejlesztett új „Full-spec 8K Super Hi-Vision projektort”. Ezzel a vetítővel az ITU-R Rec BT.2020 és az SMPTE ST2036-1 szabványoknak minden tekintetben megfelelő képet lehet előállítani, aminek pixelszáma 7.680 x 4.320, képfrissítése 120Hz, színfelbontása 12 bites, színtere pedig lefedi a CIE 1931 teljes színtér 98%-át.

A bemutatott vetítő 11,4 méter (450 inch) átlójú csekély mozgáselmosódású, színeit és árnyalati részleteit tekintve minden eddiginél gazdagabb, valósághű képet képes vetíteni. A több mint 33 millió képpontot három 33 mm (1,3 inch) átlójú reflektív folyadékkristályos (LCOS) képmodulátor panel állítja elő, a fényforrást pedig vörös, zöld és kék félvezető lézerek alkotják, amelyek az új vetítő fejlesztésénél a legnagyobb kihívást jelentették. Ezekkel a projektor 8.000 ANSI lumen fényáramot produkál, és kontrasztaránya 5.000:1.

A vetítő egy újonnan szabványosított, nagy adatátviteli kapacitásúl (kb. 144Gbps) optikai interfészen keresztül kap videojelet egy optikai kábelen keresztül.

Az NHK tervei szerint 2016-ban elindítják a műholdas tesztsugárzást, hogy aztán a 2020-as Tokiói Olimpia és Paraolimpia 8K Super Hi-Vision közvetítései már széleskörűen elérhetőek legyenek.

Kapcsolódó linkek:

Japánban 2016-ban az NHK elindítja a 8K műsorsugárzást
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
NHK és JVC fejlesztésű 120 kép/sec Super Hi-Vision vetítő
Itt a 8K felbontású televíziózás az NHK jóvoltából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .