Japánban 2016-ban az NHK elindítja a 8K műsorsugárzást

1. Oldal

Az eredetileg a 2020-as tokiói olimpiára tervezett helyett már két év múlva megkezdi a Super Hi-Vision formátumú, azaz 7.680 x 4.320 pixel felbontású UHDTV sugárzást az NHK japán műsorszóró társaság.

Az NHK japán műsorszóró társaság már jó ideje dolgozik a mai HDTV-nél 16-szor nagyobb, 8K felbontású – az általuk használt elnevezéssel – Super Hi-Vision televíziózás megvalósításán, ami ma már az UHDTV szabvány része.

Super_Hi-Vision.jpg
Két éve nyáron a londoni olimpia bizonyos sporteseményeiről az NHK és a BBC sokakat lenyűgöző élő Super Hi-Vision/UHDTV formátumú bemutatót tartott nyilvános helyeken az Egyesült Királyságban, Japánban és az Egyesült Államokban.

Japánban idén elkezdődik az UHDTV műsorsugárzás 4K felbontással, aminek fő attrakciója a FIFA VB UHDTV közvetítése lesz, és az NHK tervei szerint a Super Hi-Vision sugárzás is elindul 2016-ban. A legfontosabb cél a japánok számára, hogy a 2020-as tokiói olimpiát már az utóbbi formátumban közvetíthessék.

Az NHK tudományos és technológiai kutatólaboratóriuma az év elején sikeresen bonyolított le Super Hi-Vision kísérleti földfelszíni digitális televíziós műsorsugárzást. Egy UHF csatornán sugároztak és az adótól 27 km távolságban vettek 7.680 x 4.320 pixel felbontású videót. Az adást OFDM (Ortogonális frekvenciaosztásos multiplexelés) eljárással modulálták. A natív felbontásában hatalmas, 24 GBit/s adattartalmú videót pedig HEVC (H.265) kódolással tömörítették 85 MBit/s bitfolyammá, ami kb. 6-10-szer nagyobb bitsebesség, mint amit a legtöbb HDTV csatorna továbbítására használnak.

Sok műszaki feladat vár még megoldásra a Super Hi-Vision/UHDTV elterjedése előtt. A TV műsorszóró hálózatok még a HDTV programok továbbítására se mindenhol alkalmasak, és a TV illetve vetítőgyártók még csak egy éve jelentek meg a piacon 4K Ultra HD képmegjelenítőkkel, a megvásárolható a 8K készülékekre még várni kell. 2020. persze még odébb van.

Sok szakember szerint ugyanakkor a Super Hi-Vision/UHDTV-nek otthoni használatban nincs igazán értelme, mert a 8K felbontású 2D képet irreálisan nagy képméretben kéne nézni. Több mint 33 millió képpontjával a 8K felbontás áttörést jelenthet viszont a szemüveg nélküli 3D képelőállításban.

Kapcsolódó linkek:

M4K néven Ultra HD TV tesztadást indíthat az MTVA
A Szocsi Téli Olimpiáról is lesz Super Hi-Vision/UHDTV kép
Tíz év mire az Ultra HD elterjedté válik egy elemzés szerint
A 2014-es FIFA VB döntőről biztos lesz UHDTV közvetítés
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
Japán a 2014-es foci VB-vel kezdi az UHDTV műsorsugárzást
UHDTV: elfogadott ITU szabvány a Super Hi-Vision
Londoni Olimpia Super Hi-Vision/UHDTV formátumban
Itt a 8K felbontású televíziózás az NHK jóvoltából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .