Kész az első 10 centis színes kvantumpötty képernyő

1. Oldal

Az elméletileg minden eddiginél jobb kvantumpötty display megalkotásával több mint tíz éve próbálkozó kutatók közül a dél-koreaiaknak sikerült először teljes-színű képernyőt előállítani, nyomtatási technikával hozva létre a nanokristály pixeleket.


Sokak szerint a jövő képernyői az elektrolumineszcens fizikai tulajdonságokat mutató, azaz elektromosan gerjesztve fényt kibocsátó kvantumpöttyökön alapulnak majd. Az angolul „Quantum Dots (QD)” elnevezésű anyagokból elméletileg olyan display készíthető, amely élesebb képet, tisztább színeket, hosszabb élettartamot, alacsonyabb gyártási költséget és teljesítményfelvételt ígér, mint a szerves fénykibocsátó diódás, azaz OLED képernyők.

A kvantumpöttyök tulajdonképpen félvezető nanokristályok, amelyek méretüktől függő hullámhosszú fényt bocsátanak ki. A korábbi módszerekkel még nem sikerült belőlük nagyobb színes képernyőt előállítani, mert komoly kihívást jelentett a képminőség csökkenése a méret növekedésével.

320x240 pixel felbontású teljes-színű kvantumpötty képernyő
320×240 pixel felbontású teljes-színű kvantumpötty képernyő

A Samsung Advanced Institute of Technology mérnökei által kidolgozott eljárással sikerült ezt a problémát megoldani és elkészíteni az első működőképes 10 centis képátlójú teljes színelőállításra alkalmas 320×240 pixel felbontású QD képernyőt, ami tulajdonképpen egy négyzetcentiméterenként 3 trillió kvantumpöttyöt tartalmazó film.

A prototípus képernyő kvantumpötty bevonatát egy teljesen új eljárással hozzák létre. A kvantumpötty réteget először egy szilícium lapon hozzák létre, majd ebbe belenyomnak egy bélyegzőt, és az arra feltapadó kvantumpötty csíkokat viszik át a képernyő hordozójára. A vörös, zöld és kék fényt kibocsátó nagyjából 50 mikrométer széles kvantumpötty csíkokat egymás mellé illesztve egy az azokat meghajtó vékonyréteg tranzisztormátrixra viszik fel, s így alakítják ki a pixeleket.

A nyomtatási eljárással nagyobb sűrűségű és homogenitású kvantumpötty réteg hozható létre, és a korábbi QD képernyőknél fényesebb képet lehet elérni nagyobb energiahatékonysággal. Az új display akár hajlékony is lehet.

Kapcsolódó link:

Új fejlesztésű képernyő kvantumpötty azaz QLED-ekkel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .