Itt az Airplay 2 Apple TV-hez, HomePod-hoz és más márkák termékeihez is

Az Apple végre kész a többszobás hangrendszert és a HomePod hangszórók sztereó párosítását támogató Airplay 2 vezeték-nélküli audioprotokollal, amivel az Apple TV vezeték-nélkül továbbíthat hangot több hangsugárzónak.


Közel egy évvel bejelentését követően végre kész az Airplay 2 vezeték-nélküli audioprotokoll, ami az Apple legújabb 11.4-es verziójú szoftverének installálásával válik működőképessé az iOS (iPhone, iPad), valamint a tvOS (4. generációs Apple TV, Apple TV 4K) készülékeken. A tvOS 11.4 mást nem javít az Apple TV-n.

Az eredeti Airplay protokollhoz képesti egyik legnagyobb változás, hogy az Airplay 2 támogatja a vezeték-nélküli többszobás audiót. Ez azt jelenti, hogy az otthon elhelyezett Airplay 2 kompatibilis hangsugárzókon és hangrendszeren megszólaltatható ugyanaz, vagy az egyes helyiségekben más-más zene.

A másik nagy előrelépés, hogy az Apple TV médiabox az Airplay 2 révén egyszerre több hangsugárzóhoz képes vezeték nélküli TV-hangot eljuttatni. Így két HomePod hangszórón és egy Airplay 2 kompatibilis hangprojektoron tökéletes szinkronban szólaltatható meg a térhangzás. Az Apple TV Airplay 2 adóként és vevőként is működhet. Utóbbi esetben iPhone, iPad készülékről vagy Mac számítógépről nemcsak zenei, de videó bitfolyamokat is fogad és lejátszik a médiabox.

Az iPhone/iPad vagy Apple TV készülékek frissített vezérlőközpontjáról az egész otthoni zene- és videolejátszás irányítható. Ráadásul szóban utasítható a Siri, hogy az Apple Music szolgáltatásáról milyen zenét játsszon le az egyes helyiségekben.

A vezeték-nélküli audioprotokoll mélyen az iOS, a tvOS valamint a HomeKit rendszerekbe integrálódik, ami azt jelenti, hogy az Airplay 2 készülékek a Home alkalmazásban jelennek meg. Zenét vagy hangot az Apple Music, a Spotify, a TuneIn szolgáltatásokból és podcast alkalmazásból is lehet továbbítani.

A június 18-tól már Franciaországban és Németországban is kapható HomePod hangszórók sztereó párosítását is lehetővé teszi a 11.4-es szoftververzió. Ezzel két HomePod egy vezeték-nélküli sztereó hangszórópárt alkothat.

Az Apple bejelentése szerint: „A térismeretet használva szobán belüli elhelyezkedésüket érzékelve a minden HomePod automatikusan állítja be az audiót, hogy bárhol is legyen és együtt is nagyszerűen szóljon. Az összes hangszóba beépített A8 chippel minden HomePod saját bal vagy jobb hangcsatornáját képes lejátszani, elválasztva mind a környezeti, mind a direkt (hang)energiát. Ez az innovatív sztereó hangzás széles, majdnem háromdimenziós hangteret biztosít a rendkívüli hallgatási élményhez bárhol a szobában.”

Az Airplay 2 firmware-frissítéssel vagy új termékek bevezetésével egy sor más gyártó audiotermékeiben is támogatott lesz a közeljövőben. Ezek különböző márkájuk ellenére zökkenőmentesen integrálhatóak többszobás hangrendszerbe, vagy az Apple TV hangjának több hangsugárzón való vezeték-nélküli megszólaltatására.

A megújult protokoll támogatását már bejelentette a Bang & Olufsen, a Denon, Libratone, a Marantz, a Naim és a Sonos (lásd az alábbi terméklistát). Állítólag a Bluesound, a Bose, a B&W, a Definitive Technology, a Devialet, a McIntosh és a Polk is dolgoznak az Airplay 2 integrálásán, de konkrét bejelentésről még nem tudni.

Bejelentett Airplay 2 kompatibilis termékek
Apple HomePod

Beoplay A6/A9 mk2/M3/M5
BeoSound 1/2/35/Core/Essence mk2
BeoVision Eclipse (csak audió)

Denon AVR-X3500H/AVR-X4500H/AVR-X6500H

Libratone Zipp/Zipp Mini

Marantz AV7705/NA6006
Marantz NR1509/NR1609
Marantz SR5013/SR6013/SR7013

Naim Mu-so/Mu-so QB
Naim ND 555/ND5 XS 2/NDX 2
Naim Uniti Nova/Uniti Atom/Uniti Star

Sonos One/Play:5/Playbase

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .