Komoly gondokat okoz a koronavírus-járvány a TV gyártásban

A koronavírus-járvány nemcsak termeléskiesést okoz a tévégyártásban, de a nagy sportesemények, mint a 2020-as nyári olimpia és labdarúgó EB esetleges elmaradása az eladásokra is negatívan hathat.


A The Elec cikke iparági forrásokra hivatkozva közli, hogy a koronavírus okozta járvány miatt a tévégyártóknak is termelési zavarokat kell megtapasztalniuk legalábbis idén májusáig.

Február és március hónapokban a gyártók becslései szerint havonta akár 30%-os termeléskiesést is elszenvednek. A májusi kiesések is várhatóan legalább 15%-ot tesznek majd ki.

Például a tavaly az első 5 legtöbb TV-t eladó márka közé tartozó kínai Xiaomi megerősítette, hogy márciusban 20%-kal, áprilisban pedig 10-15%-kal csökkenti hazai TV-készleteit. A cég éves tévészállítási céljait azonban nem módosította, és belpiaci veszteségeit a feltörekvő piacokon, mint India és Délkelet-Ázsia, valamint a negyedik negyedévben az észak-amerikai piacon igyekszik kiegyenlíteni.

Ami az amerikai piacot illeti, a kiskereskedelmi óriás Walmart szerint az USA-ban eddig nem akadozott a TV ellátás, de számítanak rá, hogy április közepe után hiány léphet fel az ellátási láncban. Iparági megfigyelők azt sem tartják kizártnak, hogy teljesen eltűnhetnek a készletek, ha a járvány a következő hónapban is ugyanolyan rohamosan terjed.

A világ legnagyobb tévégyártója, a Samsung azonban eddig el tudta kerülni a kínai riválisait érintő termelési nehézségeket a járvány által viszonylag kevéssé érintett országokban – Csehországban, Magyarországon Mexikóban és Vietnamban – működő gyárai miatt, bár Kínában is vannak üzemei.

Eközben az LCD panelek árai is emelkednek, ami elsősorban szintén a koronavírus-járvány miatt csökkenő termelésnek tudható be. A panelgyártóknál jelenleg prioritást élvez a nagyobb tévégyártók ellátása, így a hiány főleg a kisebb gyártók számára okoz nehézséget.

Az is lehet azonban, hogy azért nem lesz hiány a tévépiacon, mert a vártnál kisebb lesz a kereslet. Amiatt is aggódhatnak ugyanis a tévégyártók, hogy a legfontosabb idei sportesemények, a tokiói nyári olimpiai játékok és az Euro 2020 labdarúgó EB meg lesznek-e tartva vagy sem. Ezek hatalmas nézettsége ugyanis sokakat ösztönözne készülékváltásra, de ha a koronavírus-járvány miatt elmaradnak a sportközvetítések, akkor a vásárlók is elhalaszthatják az új TV-k megvásárlását.

Ráadásul a japán nemzeti műsorszolgáltató, az NHK már jó ideje készül, hogy a világon először 8K műsort sugározzon az olimpiai játékokról, ami nagy lökést adhatna a 8K TV-k eladásának.

Bár döntés még nincs, de az említett sportesemények törlésének hatalmas gazdasági hatása lenne. Japán például a GBP-je akár 1,4 százalékának megfelelő összeget veszthetne egy törölt olimpiai játék esetén.

Az IHS Markit iparági elemző szerint, mivel a koronavírus okán a kereslet és a termelés is süllyed, az év első negyedévében a TV kiszállítások 9%-kal alacsonyabbak lehetnek, mint az előző év azonos időszakában. A második negyedéves előrejelzést, ami korábban a nyári sportesemények miatt várható erősödő kereslet miatt még 4%-os növekedést mutatott 1%-os csökkenésre módosították.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Egy hozzászólás “Komoly gondokat okoz a koronavírus-járvány a TV gyártásban” bejegyzéshez

  1. Reméljük a koronavírus-járvány, a 2020-as tokiói olimpia idejére lecseng és 8K Super Hi-Vision kép- és hangrendszerben sugározzák majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .