8K vagy 4K: csak kevesen látják a különbséget egy tanulmány szerint

Egy kettős vaktesztet alkalmazó átfogó tanulmány szerint a 8K vagy 4K tartalmak közötti különbséget csak kevesen érzékelik, és azt is alig.


Egyre több gyártó kínál már 8K TV-t, de a szakértők többsége szerint a HDR fontosabb, mint a 8K, a fogyasztók körében pedig ott a bizonytalanság, hogy érdemes-e ilyen készüléket vásárolni. Tény, hogy tudományos igényességgel nemigen vizsgálták még, hogy van-e bármiféle előnye a 8K felbontású jelenleg kapható képméretű készülékeknek a normál látásélességű nézők számára.

Ezt a hiányt igyekezett pótolni az Amazon, az American Society of Cinematographers (ASC) (az amerikai operatőr társaság), az LG, a Pixar, és a Warner Bros. által elvégzett átfogó, kettős vakteszten alapuló vizsgálat, amelyről a Techhive közöl lenyűgöző részletességű beszámolót. A vizsgálat célja az volt, hogy megtudják, vajon a nézők látnak-e különbséget a 4K és a 8K között.

(Forrás: Techhive)

A vizsgálathoz hét különféle natív 8K felbontású, HDR10 formátumú videoklipet (lásd a fenti táblázatot, bennük a HDR10 paraméterekkel) mutattak be egy 223 centis képátlójú LG 88Z9 8K OLED TV-n három nap alatt 139 résztvevőnek. A 8K-s klipek leskálázásával előállított 4K klipeket egy PC-n skálázták fel 8K-ra négypixeles duplikátumokat hozva létre.

A Techhive magyarázta szerint „Minden megtekintés során az egyes klipek 4K és 8K verzióit három sorrendben játszották le, bár az egyes klipek sorozatait nem azonnal egymás után mutatták be. Két sorozatban a 4K és a 8K verziókat véletlenszerűen jelöltek. „A” és „B” címkékkel, és kétszer váltakozva vagyis A-B-A-B sorrendben játszották le, ami után a résztvevők egy pontozási űrlapon (lásd az eredeti cikk 3-as ábráját) megjelölték, hogy melyik néz ki jobban. A harmadik sorozatban a 4K változatot játszották le négyszer, bár a résztvevők még mindig látták a váltakozó „A” és „B” címkéket, és a korábbiakhoz hasonlóan pontozták azokat. Ez nyújtott robusztusabb statisztikát biztosító kontrollcsoportot.” A vizsgálat „minden résztvevőjének látásélességét is értékeltek”.

A résztvevő nézők látásélességét (lásd erről a Képméret és képfelbontás című cikket) is figyelembe vevő átfogó tanulmány a lábban mért vízusnak (a normál 20/20 vagy a jobb 20/10 látásélességnek) megfelelően többféle módon értékelte az eredményeket. Arról a cikk nem szól, hogy milyen távolságból nézték a 223 centis képet a vaktesztben résztvevők.

A Techhive cikkének általános megállapítása szerint: „Az összes eredmény átlagában marginálisan kissé jobbnak értékelték a 8K klipeket, mint a 4K klipek”.

Csak a jobb 20/10-es látásélességű nézők eredményeit értékelve, két 8K klip (Az Egy bogár élete (Bug’s Life) és a természetfilm felvétele) értékelése volt „kissé jobb”, mint a 4K klipekké.

Végül, az összes „kissé jobb”, „jobb” és „sokkal jobb” választ „jobbként” összesítették, apróságnak tekintve, hogy az emberek eltérő látják, hogy mi például „kissé jobb” szemben a „jobbal”. Az eredmény az alábbi két grafikon.

Balra az értékelés eloszlása; Jobbra a három „JOBB” értékelés összesítése. (Forrás: Techhive)

Michael Zink, a Warner Bros. technológiai alelnöke szerint: „Úgy gondolom az ok, ami miatt sok ember értékelte úgy, hogy „a 4K jobb, mint a 8K”, hogy valójában nem látnak különbséget és egyszerűen csak találgatnak. Az érdekesebb, hogy a 7. klip kivételével minden klip esetében a legtöbb ember úgy értékelte, hogy „a 4K ugyanolyan, mint a 8K”.’ A „8K jobb a 4K-nál” pedig csak a második legtöbb értékelést kapott lehetőség. A 7. klip ettől eltér, és a legtöbb ember értékelte úgy, hogy a „8K jobb a 4K-nál”, ami érdekes kivétel volt.”

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

2 hozzászólás “8K vagy 4K: csak kevesen látják a különbséget egy tanulmány szerint” bejegyzéshez

  1. Amikor a FULL HD után megjelentek a 4K TV-k ugyanilyen véleményen voltak az emberek. Pedig a 4K sokkal jobb (négyszer) Csak nem 4 méterről kell nézni pl. egy 1,5 méteres TV-t, hanem 1,2 méterről. 20 évvel ezelőtt, az akkor 82 centiméteres 16:9-es Panasonic TV-t, ha a nyitott konyhából néztem 11 méterről (ami egy tér a nappali szobával) csodálatos kép volt a saját VHS felvételem is kb. 8K minőség. Ha fiatalabb lennék, izgatottam várnám a 16K TV-t, de a korom miatt már csak 8K TV-m lesz. Remélem.

  2. A 8K TV képe, nem csak a felbontásban jobb, mert a 8K kamerával készített felvételeknél sokkal jobb a színtér, a fényerő, a HDR, miatt az árnyékban a részletek stb. Ez a Full HD vs. UHD esetében is így van. Pl megnéztem Japan in 8K- 1 Hour Relaxing Aerial Filmet UHD TV-n lekonvertálva 8K-ról 4K-ra és jobb, mint a 4 K filmek, de még a FULL HD vetítőn is megnéztem és ott is jobb volt, mint a 4K ill. FHD filmek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .