Chromecast: Android TV platformmal és távirányítóval?

Megbízható forrásra hivatkozó hír szerint a Google állítólag egy új Android TV alapú és távirányítóval rendelkező Chromecast Ultra piacra dobását tervezi még idén.


A jelenlegi Google Chromecast és Chromecast Ultra eszközök Linux alapú hardveres adapterek, amelyek HDMI-n át TV-hez vagy más képmegjelenítőhöz csatlakozva az ugyanazon hálózaton lévő okostelefonról, táblagépről vagy laptopról elindított AV bitfolyamot játszanak le. Ott van ugyanakkor a Google televíziókon és streaming médialejátszókhoz használatos teljes funkcionalitású operációs rendszere, az Android TV. Egy „megbízható forrásra” hivatkozó 9to5Google cikk szerint a kettő egybegyúrására készül a cég: „A Google még idén Android TV-n alapuló második generációs Chromecast Ultra piacra dobását tervezi. Az eszköz egy úgynevezett „dongle” (adapter), a jelenlegi formához hasonló, de van egy jelentős hardver-kiegészítés: egy külső távirányító.”

A „sabrina” kódnevű eszköz a WiFi és a Bluetooth kapcsolat mellett támogatott lesz a 4K HDR streaming is. Az Android TV eszközök mindegyike rendelkezik távirányítóval, de a Chromecast adapterekhez eddig nem volt szükség ilyenre. Az új Chromecast tehát már nem egy külső eszközre (okostelefonra, táblagépre vagy számítógépre) támaszkodó eszköz lesz, hanem egy önálló készülék, teljes TV felhasználói kezelőfelülettel.

Az Android TV platformra a Google Play áruházból egyebek mellett letölthetőek a Disney+, az HBO, a Netflix és a YouTube tartalomszolgáltatások alkalmazásai.

A riport a majdani Chromecast távirányítóját úgy írja le, hogy az a Google Daydream View VR szemüveg távirányítójának és az Apple TV távirányítójának ötvözete, állítólag rendelkezik mikrofonnal is a Google Assistant beszédhangvezérléshez és TV vezérlésére is képes lesz, ahogy az Apple TV vagy az Nvidia Shield távirányítójára.

A cikk szerint az eszköz megjelenését valamikor később ez évre tervezik, és állítólag a májusi Google I/O 2020 éves fejlesztői konferencián mutatták volna be, ha a rendezvényt nem törölték volna a koronavírussal kapcsolatos aggályok miatt.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .