Közeleg a holografikus lemezek szórakoztatóelektronikai alkalmazása

1. Oldal

Miközben a Blu-ray Disc és a HD-DVD tábor egyre elmérgesedettebb háborút vív, hogy melyikük formátuma lesz a következő DVD generáció, a következő utáni tárolási technológia gyors lépésekkel halad a szórakoztatóelektronikai alkalmazás felé.
A holografikus lemezek fejlesztői és gyártói már 2006-ra azt tervezik, megjelennek első termékeikkel, melyek jellemzőik – a jelenleg használt optikai lemezeknél nagyságrendekkel nagyobb tárolási kapacitásuk és gyorsabb elérési idejük – miatt persze elsősorban az olyan nagy adatbázisok archiválási igényeit szolgálhatják ki, mint például az Egyesült Államok betegadatainak tárolása, de a szórakoztatóelektronikai alkalmazások is előbb-utóbb várhatók.

Az ok, ami miatt a holografikus tárolók adattárolási sűrűsége (az egységnyi felületen tárolt adatok mennyisége) sokkal nagyobb, mint ami a hagyományos optikai technológiákkal elérhető az, hogy míg az utóbbi bitenként tárolják az információt, addig az előbbi lényegében egy akár milliónyi bitet reprezentáló teljes adatmezőt (adatoldalt) rögzít/olvas egy fényimpulzussal a lemez egy pontjába. Több ilyen adatoldalt az összetett (információs és referencia sugarakból álló) lézersugár szögének módosításával vagy parányi hossz- és keresztirányú elmozdításával ugyanabba a pontba vagy nagyon közel egymás mellé halmozni. A holografikus tárolási mód nemcsak a lemez felületét, de annak teljes mélységét is képes kihasználni, még több adatot csomagolva ugyanarra a felületre. Az adatok írása/olvasása is sokkal gyorsabb, mert egy fényimpulzussal nem egy, hanem a milliónyi bitet tartalmazó adatoldal elérése zajlik. A holografikus tárolással már jelenleg is elérhető a DVD-hez hasonló 12 cm átmérőjű lemezen a 200-300 GB kapacitás (ez az egyoldalas, egyrétegű DVD lemez 50-szerese) és a 20 MB/sec adatátviteli sebesség (a DVD tízszerese).

Nem elhanyagolható előny lehet, hogy a holografikus tárolás fejlesztői, máris kidolgozták az olcsó sokszorosítás és a kalózmásolást igencsak megnehezítő tartalomvédelem módszereit is.

Az Optware Corp. már lassan egy éve demonstrálta, hogy Holographic Versatile Disc (HVD) lemezére képes filmet rögzíteni és lejátszani és a hat céget – köztük talán a legismertebb Fuji Photo Film Co., Ltd. – tömörítő szövetség a HVD Alliance az ECMA közreműködésével már gőzerővel dolgozik a szabványosításon.

HVC.jpg
Az egyelőre szabványosításra javasolt 200 GB-os tokozott és 100 GB-os ROM formátumú HVD lemezeket nyíltan a házi szórakoztatóelektronikai és digitális mozi piacra szánja az Optware Corp., de már 2006-ban várhatóan megjelenik 30GB kapacitású Holographic Versatile Card (HVC) médiumával és annak meghajtóival. A hitelkártyákkal majdnem azonos méretű HVC kártya ára kb. 190 Ft az olvasóegység 380 ezer, az író/olvasó meghajtó 1,9 millió Ft alatti áron kerülne forgalomba rögvest a 2006. év végi szabványosítást követően.

InPhase_Tapestry_HDS 200-R.jpg
Számos partnerrel együttműködve az InPhase Technology is bemutatta már a maga 200 GB-os Tapestry HDS 200-R holografikus lemezét és meghajtóját, de 2007-re már a hordozható szórakoztatóelektronikai piac számára is kínálna csak olvasható és írható olvasható lemezeket. Ez ügyben már tárgyalásba áll néhány fontos videojáték gyártóval, melyek ezt a technológiát alkalmaznák kézi játékkonzoljaikban. Az InPhase a lemezek alapanyagául szolgáló újfajta fényérzékeny polimer mellett az író/olvasó meghajtót szinte teljesen, polcról levehető alkatrészekből, a DVD-kben használt vörös-lézer diódákból és a digitális kamerákban használatos CCD képérzékelőkből építi. Az InPhase elnök-vezérigazgatója Nelson Diaz szerint „Egy 40 GB kapacitású olvasó akár 100 USD-ből (20.000 Ft) kihozható.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .