Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VI.)

Nem lesz egységes formátum

A két versengő lemezformátummal kapcsolatos legfrissebb híreket gyűjtjük csokorba az alábbiakban.
hd_dvd+bluray.jpgMost úgy tűnik sosem lesz a Blu-ray Disc és HD-DVD formátumokból összegyúrt egységes, a jelenleg használatos DVD-t felváltó optikai adathordozó, mert az egyesítés ügye végképp zátonyra futott. Május 17-én a Reuters még arról adott hírt, hogy a formálisan a Toshiba által megszakított tárgyalásokat a Sony, a Toshiba és a Panasonic márkát gyártó Matsushita a legmagasabb szinten, tehát elnökeik találkozóján próbálják meg kimozdítani a holtpontról. Még aznap az Electronics Entertainment Expo kiállításon bemutatták a világsajtónak a PlayStation3-at, mely a Sony következő generációs játékkonzolja, sőt talán inkább multimédiás szórakoztatógépe, ami elképesztő számítási és grafikai teljesítménye mellett a Blu-ray Disc lemezformátumot támogatja majd, és 2006 tavaszától tervezik megkezdeni forgalmazását. Ugyanekkor Kunio Nakamura a Matsushita elnöke tagadta, hogy találkozna a két másik cég vezetőivel, és meglehetősen kategorikusan tette világossá, hogy az egységes formátum azon múlik, hogy a Toshiba enged-e álláspontjából. A történtek után nem meglepő, hogy egy héttel később május 24-én a Toshiba elnöke Tadashi Okamura – utalva arra, hogy a tervek szerint az idei negyedik negyedévben már kaphatóak lesznek az első HD-DVD lejátszók – a tényeket tudomásul véve azt mondta: „Most aktuálisan az a helyzet, hogy mindkét oldal termékei a polcokra kerülnek. De a piac nem hagyja majd, hogy ez a helyzet túl sokáig így maradjon.” Vagyis végül lesz egységes formátum, de úgy hogy a két jelenleg versengő formátum közül az egyik eltűnik.

Ezzel párhuzamosan Hollywoodban is zajlanak az események, melynek fókuszában most éppen a Walt Disney Company (Disney) áll. A stúdiók ugyanis – bármily furcsának tűnik is – eddig mindent igyekeztek megtenni annak érdekében, hogy áthidalják a két formátum gyártói közötti szakadékot, és egységes formátum létrehozására késztessék őket. Tavaly év végén a Disney talán éppen azért jelentette be együttműködését a Blu-ray Disc Association (BDA)-al, és nem csatlakozott a HD-DVD-t támogató Warner, Universal és Paramount stúdiók mellé, mert így akarta elérni a formátumok egyesítését. Ha ugyanis a Disney is a HD-DVD mellé állt volna, akkor az utóbbi elsöpörte volna a Blu-ray Disc-et, amit csupán a formátumot kifejlesztő érdekeltségébe tartozó Sony Pictures és MGM és talán a Twentieth Century Fox stúdiók támogattak volna. A Disney azonban meglehetősen ellentmondásos – a Blu-ray Disc nagyobb kapacitásával és interaktivitásával indokolt – döntése megakadályozta hollywoodi stúdiók szinte egységes HD-DVD-t támogató fellépését, és ezzel olyan befolyásra tett szert, mellyel a formátumegyesítési tárgyalásra készttethette azok gyártóit. A versengő felek kompromisszumképtelensége nyilvánvalóvá vált, ráadásul már ismert a háromrétegű, 45 GB-os HD-DVD, ami már nincs jelentős hátrányban kapacitás tekintetében a kétrétegű 50 GB-os Blu-ray Disc-el szemben. A többi stúdió most jelentős nyomást gyakorol a Disney-re, hogy adjon magyarázatot, miért tartja szükségesnek a Blu-ray Disc valamivel nagyobb kapacitását, és megpróbálják rávenni a stúdiót, hogy álljon át a másik oldalra. Ha ez sikerülne az talán meg is pecsételné a Blu-ray Disc sorsát.

Folytatás a következő oldalon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .