LG: a minősítetten biztonságos webOS 3.5 platform újdonságai (Videóval)

1. Oldal

A verziószám arra utal, hogy az LG webOS 3.5 inkább csak az előző új funkciókkal kiegészített változata, de elsőként a Smart TV platformok közül megkapta az UL-2900-1 „kiberbiztonsági tanúsítványt” is.


Az LG legújabb okos TV rendszerszoftvere és annak új funkciói csak a legújabb TV hardveren futnak, vagyis a 2014-es, 2015-ös, de még a 2016-os TV-k sem kapnak frissítést a legújabb webOS 3.5 verzióra, ami tovább javítja a platformot és annak használati élményét. A gyártó szerint az erősebb hardver mintegy 40%-kal gyorsabbá teszi a platform működését.

LG webOS 3-5_magic_remote.jpg
A 2017-es TV-k megújult távirányítóval kerülnek forgalomba, ami dedikált gombokat kínál a Netflix valamint az Amazon gyors eléréséhez, és a számgombok is felprogramozhatóak bármely alkalmazás közvetlen elérésére. Az LG elmondása szerint a gyorsabb rendszerchippel a webOS 3.5 gyorsabban kapcsolja be a TV-t. Új a Bluetooth chip is, ami javít a sebességen és hatótávolságon is, de ennek következtében az új távirányító nem működik a korábbi TV-kel és viszont.

Az LG által kiemelt másik funkció a „Magic Sound Tuning”, ami a vevőerősítőkhöz hasonló technológiával a távirányító mikrofonját felhasználva optimalizálja a TV hangját az adott helyiséghez.

A 360 fokos videók felvételére alkalmas eszközzel kiegészített okostelefon csatlakoztatható a webOS 3.5 TV-khez, melyek képernyőjén láthatóvá lehet tenni az ilyen videókat és a távirányító segítségével lehet a körülnézni bennük.

Az LG az egyetlen márka, amelynek 2017-es TV-i négy HDR formátumot (HDR10, Dolby Vision, Hybrid Log Gamma (HLG), Technicolor Advanced HDR) támogatnak. A webOS 3.5 mind a négy formátumra fel van készítve, így azok nemcsak HDMI bemeneten át, de streaming szolgáltatásról elért tartalom esetén is élvezhetőek.

Az új platform új szolgáltatása a „Magic Link”, mely további tudnivalókat nyújt az éppen látottakról és olyan fontos információkat mutat meg, mint például a kapcsolódó YouTube videók. A „Magic Zoom” segítségével kinagyított részletek már rögzíthetőek is egy külső USB merevlemezre, ami szintén újdonság.

HTMLON
HTMLOFF
Manapság egyre több az internetre csatlakozó eszköz, és ezek biztonsága bizony nem mellékes. Ezért aztán az LG igyekszik meggyőzni a vevőket, hogy Smart TV-i is kellően védettek kibertérből érkező támadásokkal szemben.

LG webOS_3-5_UL.jpg
A webOS 3.5 „Security Manager” komponens elsőként a TV platformok közül megkapta az UL 2900-1 (Cybersecurity Assurance Program – CAP) kiberbiztonságot garantáló program minősítését. Ez a rosszindulatú programoknak való kitettség és a biztonsági rések mellett tesztelte a felhasználók személyes adatainak védelmét is. A program a webOS 3.5 minden biztonsági rétegét megvizsgálta, kitéve a platform alkalmazásait és konfigurációs rendszerét a CWE/SANS Top 25-ös listáján szerepelő hálózati behatolásoknak és virtuális támadásoknak.

Mivel adott esetben a webOS 3.5 adja az alapját a hálózatba kapcsolt otthoni IoT eszközök alkotta „okos otthonnak”, ezért a biztonságnak ez a szintje erre is kiterjed.

A webOS 3.5 csak a 2017-es OLED és LCD TV-kben lesz elérhető, amelyek a tervek szerint tavasszal kerülnek forgalomba.

Kapcsolódó linkek:

LG: az új OLED TV-k között ott a falra tervezett W széria is
LG: a 2017-es SUPER UHD TV-k több HDR formátummal
LG webOS 3.0: bemutatkozik az új Smart TV platform a CES 2016-on
LG: szeptember 21-én jön a 2014-es TV-k webOS frissítése
LG webOS 2.0: új, intuitívabb Smart TV platform a CES 2015-ön
LG: webOS az új Smart TV-k platformja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .