LG Display: mikrolencsékkel lehetnek fényesebbek OLED TV-k

Az LG Display mikrolencsékkel 20%-kal 1.200 nit (cd/m2) csúcsfényességre növelné az OLED TV panelek fénysűrűségét. A gyártás már idén elkezdődhet.


A The Elec beszámolója szerint az LG Display vizsgálja, hogyan lehetne a képfényességet és az energiafelhasználást is javító mikrolencséket alkalmazni a nagyméretű OLED paneleknél. Az egyes LED LCD valamint mobil OLED paneleknél már alkalmazott mikrolencsékkel úgymond a fényút optimalizálható, vagyis a panel belsejében lévő fény nagyobb hányada irányítható a képernyő felszíne felé a fényhatásfok javítása érdekében.

OLED mikrolencsékkel
Az OLED fénykivonásának sematikus illusztrációja (a) mikrolencsék nélkül és (b) szabálytalan mikrolencse elrendezéssel.

A cikk fordítása szerint: „Úgy tudni az LG Display az OLED fénysűrűségének 20%-os javulását várja a mikrolencsék alkalmazásától. Azonos termékélettartamot feltételezve, ha az OLED fénysűrűsége növekszik, akkor energiafogyasztás takarítható meg azonos fénysűrűség mellett.”

LG Display OLED EX technológia

Az LG Display OLED.EX technológiája a korábbi OLED képernyőkénél 30%-al fényesebb képet biztosít, amit a mikrolencsékkel még tovább lehet növelni. „Az LG Display meglévő nagyméretű OLED képernyőjének maximális fényessége 800 nit (cd/m2) volt. Az OLED.EX maximális fényessége a becslések szerint 1.000 nit (cd/m2) lesz, ami 30%-kal magasabb ennél. A mikrolencsék hozzáadásával a maximális fénysűrűség 1.200 nit-re növelhető.”

A riport ugyanakkor felhívja a figyelmet rá, hogy az LG Display még mindig csak vizsgálja a technológiát. Ha úgy dönt, hogy továbblép, a „mikrolencséket valószínűleg már ebben az évben alkalmazni fogják” a cég két jelenlegi OLED TV gyárának egyikében, ami a koreai Paju vagy a Kínában működő kantoni üzem lehet.

Ha 2022 végén beindul a mikrolencsékkel rendelkező panelek tömeggyártása, akkor az új technológia az LG 2023-as OLED TV-iben jelenhet meg.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .