LG Display: itt a fényesebb „OLED.EX” TV képernyő

Az LG Display új „OLED.EX” technológiájú jövőre megjelenő képernyője 30%-al fényesebb képet ígér az eddigi OLED TV-khez képest.


Szivárognak már az információk az LG OLED TV-k 2022-es kínálatáról, de azok talán legfontosabb alkatrésze, nevezetesen az OLED képernyő megújuló technológiával történő előállításáról december végén tett fontos bejelentést az LG Display.

Az LG Display majd egy éve harangozta be „új generációs OLED technológiával” gyártott jobb fényhatásfokot ígérő 4K „OLED evo” képernyőit, melyeket a 2021-es G1 szériájú OLED TV-kbe építettek, de egyes értékelések szerint nem igazán használták ki ezek a beígért 20%-kal magasabb képfényességet.

LG Display OLED EX

Az „OLED.EX” (az „EX” az Evolution és eXperience rövidítéseként az LG Display folyamatosan fejlődő OLED technológiájára és az általa kínált új élményre utal) képernyőkhöz alkalmazott EX technológia deutériumvegyületek és személyre szabott algoritmusok kombinációjával fokozza a szerves fénykibocsátó dióda stabilitását és hatékonyságát, javítva ezzel a képernyő teljesítményét, különösen annak fényességét növelve „a hagyományos OLED képernyőkhöz képest akár 30%-kal”.

A cég magyarázata szerint: „Deutériumvegyületekkel rendkívül hatékony, erősebb fényt kibocsátó szerves fénykibocsátó diódák készülnek. Az LG Display sikeresen alakította át a szerves fénykibocsátó elemekben jelenlévő hidrogénelemeket stabil deutériummá, és először az OLED.EX-en sikerült alkalmazni a vegyületeket.”

A deutérium vagy nehézhidrogén a hidrogén egyik stabil izotópja, melynek természetes előfordulása ritka – 6500 hidrogénatomonból 1 atom. A második világháború során a németek az atombomba előállításához deutérium-oxidot (D2O vagy ²H2O), azaz nehézvizet használtak volna, ami az atomreaktorok neutronmoderátoraként alkalmazható.

Az LG Display (pontosabban az OLED technológia terén vele szorosan együttműködő DuPont) kidolgozta, hogyan lehet a vízből kivonni a deutériumot és szerves fénykibocsátó eszközökben alkalmazni. A stabilabb és a hőnek jobban ellenálló deutériumvegyületek lehetővé teszik, hogy a képernyő a túlzott felmelegedés veszélye nélkül magasabb csúcsfényességet s egyben élénkebb és természetesebb színeket produkáljon, miközben hosszú ideig megőrzi magasabb fényhatásfokát is.

Az LG Display OLED.EX másik kulcseleme egy új gépi tanulási technológián alapuló „személyre szabott algoritmus”, mely a felhasználó nézési szokásait elemezve megjósolja az Ultra HD 8K felbontású képernyő akár 33 millió szerves fénykibocsátó diódája használatának mértékét és az azokra küldött elektromos energia rendkívül finom szabályzásával optimalizálja a képernyő egyes pixeleinek beállításait. Ezzel a kép sötét és világos részein több részletet lehet megjeleníteni gazdagabbá téve annak textúráját.

2022 második negyedévétől kezdve az LG Display a dél-koreai Padzsuban és a kínai Kantonban működő üzemeiben gyártott összes OLED TV képernyőbe integrálja majd az OLED.EX technológiát, ami azt jelenti, hogy az LG, a Panasonic, a Philips, a Sony és más tévégyártók új évben megjelenő OLED TV-i már fényesebb képet produkálnak majd. A 2022-es OLED panelek kerete is vékonyabb, a 164 centis (65″) képernyő esetében 6 mm helyett 4 mm lesz majd.

Dr. Oh Chang-ho, az LG Display ügyvezető alelnöke és TV üzletágának vezetője az OLED TV-k piaci sikerét hangsúlyozva nyilatkozta: „Annak ellenére, hogy ebben az évben (2021) a globális TV-piac 12 százalékos visszaesést élt meg, továbbra is 70 százalékos növekedést tapasztaltunk az OLED eladások terén. Új OLED.EX technológiánkkal arra törekszünk, hogy még innovatívabb, csúcskategóriás vásárlói élményt nyújtsunk OLED technológiánk, algoritmusaink és designjaink fejlődésén keresztül.”

Az LG Display 2013-ban kezdte el az OLED TV panelek gyártását és azóta 20 milliót adott el belőlük világszerte. Jövőre azonban már nem lesz monopolhelyzetben, versenytársa is lesz, mert a Samsung Display is elindítja a QD-OLED TV panelek gyártását, melyekből nemcsak a Samsung Electronics, de a Sony is TV-t készül gyártani.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .