LG és Samsung: versenytársakból szövetségesek a japán és kínai riválisok ellen

1. Oldal

A síkpaneles képernyők két eddig rivális dél-koreai gyártója stratégiai szövetséget jelentett be, melyet azért hoztak létre, hogy növeljék versenyképességüket japán és kínai versenytársaikkal szemben.
Samsung_LG_200px.JPGA Dél-Koreai Kereskedelmi, Ipari és Energia Minisztérium bejelentése szerint négy képernyőgyártó, a Samsung Electronics, Samsung SDI, LG.Philips LCD és az LG Electronics megalapította a Korea Display Industry Association szervezetet. A szövetséget, melyet az Samsung Electronics LCD üzletágának igazgatója Sang-wan Lee vezet majd, abból célból hozták létre, hogy egyesítsék a kulcs képernyő-technológiák kutatásfejlesztési (K+F) tevékenységét. A technológiákat augusztusban választják ki a kormánnyal konzultálva.

A verseny helyett, mely esetleg bizonyos vállaltok vesztét okozhatják, a tagok egyetértettek, hogy megosztják egymással a kormánytámogatással zajló (K+F) tevékenységből származó szabadalmakat. Az Samsung Electronics és az LG Electronics abban is megállapodtak, hogy 2007. második felétől TV paneleket is vásárolnak egymástól, ha arra szükségük van. A bevezetőben említett minisztérium üdvözölte a stratégiai szövetséget.

A Korea Display Industry Association megalapítása sokak szerint csak válaszlépés a hasonló tajvani és japán szövetségek megalakulására. Dél-Koreának csak két konglomerátuma játszik fontos szerepet a képernyőiparban, Tajvanon sok kisebb termelő van, Japánnak például három fontosabb plazma gyártó van.

A DisplaySearch adatai szerint a nagyméretű LCD panelek piacán a Samsung és az LG.Philips LCD rendre 23,2% és 21,5% részesedéssel rendelkezik majd az idei második negyedévben. Az persze nem mellékes, hogy az egyik legnagyobb LCD gyártó a Samsung SDI felerészben a japán Sony érdekeltsége. Tajvan két legfontosabb LCD paneltermelője az AU Optronics és a Chi Mei Optoelectronics várhatóan 19,4% és 11,6% részesedést tudhatnak majd magukénak. A dél-koreai és a tajvani termelők közötti különbség azonban mégsem ennyire nagy. Az elemzések szerint a nagyméretű LCD-k szállításából Korea 46,1%-ban, Tajvan 43,5%-ban vette ki részét.

A plazmaképernyők paneljei vonatkozásában a tavalyi utolsó negyedév adatai szerint Korea vezet 54,1%-os kapacitással, melyet Japán követ 44,4%-al. Az LG Electronics és a Samsung SDI a két legnagyobb koreai termelők, az előbbinek 21,5%, az utóbbinak 20,8%-volt a részesedés az említett időszakban. A plazmapanelek legnagyobb gyártója azonban a kiszállított mennyiség 40,1%-ával a japán Matsushita, és a két további fontosabb termelő a Pioneer és a Fujitsu-Hitachi Plasma.

Kapcsolódó linkek:

2007. első negyedévében csökkent a plazmapanelek szállítása
A Hitachi plazma szabadalmai miatt perli az LG-t

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .