Pioneer: BDP-LX70 csúcskategóriás Blu-ray lejátszó az európai piac számára

1. Oldal

A Pioneer BDP-LX70 túl azon, hogy mindent tud, amit ma egy Blu-ray lejátszótól el lehet várni, egy igazi házi hálózati médialejátszó is egyben, s a lehető legtöbbet képes kihozni mindenből, ami nagyfelbontású.
A múlthéten Rómában tartott Pioneer sajtórendezvényen bemutatták az európai piacra szánt új „high-end” Blu-ray lejátszót a BDP-LX70-et is.

DigFilm_24fps_logo_150px.JPGA gyártó elsősorban azt az eddig egyedülálló lehetőséget emeli ki, hogy a BDP-LX70 pontosan úgy játssza le a Blu-ray lemezeken lévő filmeket, ahogy azt a film készítői megalkották. A „master quality” audio és video záloga a másodpercenként 24 képkockás 1080p kimeneti videojel formátum, mely kompatibilis képmegjelenítővel – mint amilyen a Pioneer összes plazma TV-je – lehetővé teszi, hogy pontosan ugyanazzal a sebességgel és képváltási gyakorisággal láthassuk a filmet, ahogy azt leforgatták, vágták, mesterkópiáját elkészítették, és a moziban levetítik. A készülék természetesen 720p, 1080i és 1080p kimenőjelet is előállít 50 vagy 60Hz képfrissítéssel.

A BDP-LX70 támogatja a Blu-ray lemezek tömörítetlen hangformátumait is. Bár a DTS-HD és Dolby TrueHD hangsávokat a lejátszó eredeti digitális kódolásukban nem, csak vagy 5.1-csatornás analóg jellé alakítva, vagy tömörített digitális formátumban (a DTS-HD-t DTS, a Dolby TrueHD-t Dolby Digital bitfolyammá konvertálva), vagy 5.1-csatornás PCM jelként képes továbbítani. Utóbbit persze csak az 1.2a verziójú HDMI kimenetén keresztül, amin ugyanígy a Blu-ray lemezeken gyakran alkalmazott sokcsatornás LPCM, vagy a Dolby Digital Plus akár 7.1-csatornás digitális jelei is kinyerhetőek. A lejátszó kompatibilis a „HDMI-CEC” szórakoztatóelektronikai vezérléssel is, vagyis egy HDMI kábellel összekötve mondjuk egy G8-as Pioneer plazma TV-vel mindkettő egy távirányítóval is kezelhető lesz.

A BDP-LX70 a Blu-ray (BD-ROM), DVD-Video és audio CD lemezeken kívül képes lejátszani a DVD-Video formátumban megírt DVD-R/-R(DL)/-RW lemezeket is, sőt az utóbbiakra felírt alább felsorolt számos médiafájlt is.

DLNA_logo_150px.JPGAz igazi újdonsága azonban, hogy ez a készülék nemcsak egy egyszerű lemezlejátszó, hanem egy valódi házi médialejátszó, ami természetesen a nagyfelbontású videókkal is elboldogul. A BDP-LX70 az első DNLA kompatibilis lejátszó, ami azt jelenti, hogy hálózati (Ethernet LAN) csatlakozóján keresztül más a hálózathoz kapcsolódó berendezésekről (például az otthoni számítógépről vagy egy fájlszerverről) zenei, kép és videó fájlok bitfolyamait képes fogadni, s azokat lejátszani.

A kompatibilis fájlformátumok a következők:

Videó: Windows Media Video 9 (WMV9) és annak Advanced Profile (VC-1) HD változata, MPEG-2, MPEG-1.
Audió: Windows Media Audio 9 (WMA9) és PRO változata, MPEG-1 Audio Layer 3 (MP3), LPCM (WAVE).
Kép 4096×4096 pixel felbontásig: JPEG, PNG, GIF.

Egyelőre kevés gyártó képes arra, hogy ilyen közvetlen, kompromisszumoktól mentes kapcsolatot nyújtson egy akár HD műsorforrás, a lejátszó és a képmegjelenítő között. A „DNLA CERTIFIED” műsorforrások mellett a lejátszó együttműködik a Windows Media Player 11-el is, s így az otthoni PC-ről származó médiafájlok is lejátszhatóak.

BDP-LX70_604px.JPG
Már a fényes zongora-fekete felületű külső is a BDP-LX70 minőségét sugározza, de a konstrukció is az AV készülékek felső kategóriájába sorolja. A kettősrétegű ház rendkívüli mechanikai stabilitást nyújt, ami fontos a zavarmentes lejátszás érdekében. A lejátszó összes alkatrészét a magas elvárásoknak megfelelően tervezték, a fő áramkör, a tápegység, a Blu-ray lemezmeghajtó és az audió áramkörök mechanikailag megerősítettek, a csatlakozók aranyozottak.

A Pioneer BDP-LX70 már júniusban, 369.900 forintos javasolt fogyasztói áron kapható lesz.

Kapcsolódó linkek:

Pioneer: 2007-es HDD/DVD felvevők 1080p felskálázással
Pioneer: a 8. generációs plazmák a „világ legjobb síkpaneles TV-i”
DLNA hogy mindent összeköthessünk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .